На Черешова Задушница почитаме мъртвите Днес е втората Задушница за

...
На Черешова Задушница почитаме мъртвите Днес е втората Задушница за
Коментари Харесай

На Черешова Задушница почитаме мъртвите

На Черешова Задушница почитаме мъртвите Днес е втората Задушница за годината, която назоваваме „ Черешова ” , по името на най-популярния плод в същото време на годината, и означаваме в съботния ден преди огромния християнски празник Петдесетница.
 
Тази събота е ден, в памет на всички умряли православни християни, именуван още Спасовска задушница . Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на независимост след Велики четвъртък.
 
За една календарна година нормално задушниците са преди Месни Заговезни, след Спасовден, към Димитровден и Архангеловден. На тези поминални дни околните на умрелите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и по-късно раздават на присъстващите жито и храна за " Бог да елементарни мъртвите души ". Православната черква е открила на Задушница в храмовете да се вършат заупокойни литургии в памет на умрелите християни.
 
 БГНЕС, списък

Днес посредством богослужението в църквата измолваме амнистия от Бога за нашите покойници. В тяхна памет, наред с молитвите, от нас се изискват и каузи на щедрост. -->

Благотворителен темперамент имат и общите трапези, които вярващите вършат на Черешова задушница. Приготвят се жито, самун, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР