На британската група, която официално агитираше в полза на Брекзит

...
На британската група, която официално агитираше в полза на Брекзит
Коментари Харесай

Активисти за Брекзит са нарушили закона, очаква ги полицейско разследване

На английската група, която публично агитираше в интерес на Брекзит - Vote Leave ( " Гласувайте за овакантяване " ), беше наложена санкция от 61 000 паунда за нарушение на изборния закон, заяви през днешния ден изборната комисия, представена от организациите " Ройтерс " и " Франс прес ".

Избирателната комисия " извърши задълбочено следствие на разноските и акциите, извършени от Vote Leave и BeLeave - друга настъпателна група в поддръжка на Брекзит на референдума за участието на Англия в Европейски Съюз през юни 2016 година, и " откри основни доказателства, че двете групи работят по общ проект, не заявяват общата си работа и не съблюдават законовите ограничавания за консумиране на средства (в кампанията) ".

Vote Leave е надвишила лимита за разноски с близо 500 000 лири, уточни комисията и добави, че към този момент е предала документите на полицията.

" От самото начало на следствието " Vote Leave отхвърли да сътрудничи, отхвърли настояванията ни за среща с неин представител и бяхме принудени да използваме законовите си пълномощия, с цел да я накараме да даде доказателства. Независимо от това, открихме ясни и основни доказателства ", акцентира комисията.

Председателката на изборната комисия Клеър Басет сподели по радио Би Би Си, че групата BeLeave е изразходвала 675 000 лири дружно с Aggregate IQ - компания, която употребила данни от обществените медии, с цел да се насочи към гласоподаватели, в границите на взаимен проект с Vote Leave.

През май английската изборна комисия наложи на друго придвижване в поддръжка на Брекзит - Leave.EU, санкция от 70 000 лири за многочислени нередности във финансирането на акцията му за референдума.

" Leave.EU не е отчела вярно изхарченото за европейския референдум, надвишила е лимита на разноските си минимум с 10 % и е подала непълни заявления за разноски и за парични преводи, уточни изборната комисия.

Създадена през 2015 година за поддръжка на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, Leave.EU беше подкрепена от някогашния водач на еврофобската партия ЮКИП Найджъл Фараж, само че не беше част от формалната акция за референдума.

Много дейна в обществените мрежи и наблягайки на мощни антисистемни настроения, Leave.EU беше основна за вота на британците в интерес на Брекзит на всенародното допитване на 23 юни 2016 година Тогава 52 % от гласувалите се оповестиха за овакантяване на Европейски Съюз.

Избирателната комисия е предала данни на полицията за Дейвид Халсол от Vote Leave и Дарън Граймс - създател на пропагандната група BeLeave, за подадени погрешни заявления за разноските по време на акцията.

Привържениците на Брекзит акцентират, че се борят против опити за разстройване на напускането на Европейски Съюз. Говорител на Vote Leave сподели, че " отчетът на изборната комисия съдържа редица подправени обвинявания и неправилни изказвания, които са изцяло неточни и не устоят на деликатна инспекция. Всичко това навежда на мисълта, че хипотетично безпристрастната изборна комисия е стимулирана от политически дневен ред вместо от откриване на обстоятелства ".

Избирателната комисия стартира следствието си през ноември 2017 година откакто откри доказателства, че Vote Leave е направила заплащания към Aggregate IQ в десетте дни преди гласуването. Разследването откри, че разноските на Vote Leave са били 7 449 079 паунда и са надхвърлили открития по закон предел с над 7 млн. паунда, показва Ройтерс. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (223)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР