На брифинга на Националния оперативен щаб се заговори за новото

...
На брифинга на Националния оперативен щаб се заговори за новото
Коментари Харесай

Проф. Байкова: Внимавайте с витамин D

На брифинга на Националния действен щаб се заприказва за новото " Д ", което се прибавя в битката с ковид - витамин " Д ".

За страдание това е един от витамините, при който има риск от предозиране, изясни в студиото на " Денят стартира " експертът по хранене проф. Донка Байкова. Тя прикани да се съблюдават някакви експертни рекомендации. Предозирането може да докара до проблеми с бъбреците.

Професорът е много задоволена от обстоятелството, че през януари 2019 година излезе разпоредба, която регламентира количествата нужда на организма от витамин " Д ".

При деца и при хората в зрелост целесъобразното количество е 5 микрограма за деня. Над 70 години хората имат потребност от 15 микрограма, тъй като възрастният човек по-трудно синтезира в кожата.

Препоръката в централната част на деня е най-малко 20-40 минути да прекарваме на слънце. Добре е да се знае, че е по-добре да излагаме на слънце гърба си, защото той е с по-голяма повърхнина.

В този интервал у нас витамин " Д " е липсващ, защото и слънцегреенето понижава.

Децата имат потребност от по-малко витамин D, тъй като кожата им е по-тънка и по-лесно го усвояват естествено т.е. от слънцето. А приемът с капки става с мазна храна - т.е. не с вода, а да вземем за пример кисело мляко, сирене, кашкавал, в салата, в случай че тя е овкусена с олио или зехтин. Причината - витаминът е масноразтворим, т.е. във вода той няма да се разтвори и просто би залепнал за чашата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР