На брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обяви как

...
На брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обяви как
Коментари Харесай

Правителството готви нов проектозакон за санитарно извънредно положение

На брифинг в Министерския съвет министър председателят Бойко Борисов разгласи по какъв начин продължава разхлабването на ограниченията против ковид.

Отварят се терасите на заведенията, които ще могат да работят при избрани условия. Това ще се случи на 6 май, а от 4 май позволяват самостоятелния спорт навън и активността на плувните басейни, както и курсовете за придобиване на дееспособност за разнообразни транспортни средства.

Всичко това ще се прави при условия, посочени в новата заповед на здравния министър, която към този момент е оповестена на уеб страницата на ведомството.

КПП-тата остават до Гергьовден, по-късно ще бъдат отстранени. Детските градини и яслите остават затворени.
Стана ясно по какъв начин ще работят заведенията за хранене и заведенията навън Масите би трябвало да са на разстояние не по-малко от 2,5 метра сред тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство
До 10 дни ще имаме ново санитарно изключително състояние, а до на следващия ден - нов проектозакон, който Народното събрание да гласоподава.

" Работим по нов закон, в който да бъдат включени всички ограничения, които плануват права, а рестриктивните мерки, които ще се наложи да съпътстват всекидневието, ще се контролират на база рекомендации на щаба, на база опциите, които Законът за здравето допуска и със заповеди на здравния министър, по този начин както са планувани компетенциите в самия закон “, сподели Росен Желязков.

Физическата, психическата и финансовата непоклатимост на хората е главният претекст за всички промени. Отварят заведенията с маси на открито и тераси. Навсякъде притежателите би трябвало да обезпечат дезинфектанти и отдалеченост сред посетителите.

„ По тази тематика трябват доста ясни правила, към този момент го има и в други страни, дали на 10 квадрата 4 индивида, дали в случай че е семейство на една маса, това в допълнение ще бъде разказано, с цел да могат хората да го извършват “, посочи Бойко Борисов.
1618 са доказаните случаи на COVID-19 у нас През днешния ден са потвърдени още 7 нови случая
Ще има и образование на личния състав на всяко заведение. Най-важното е хората да са дисциплинирани.

„ Системите ни, финансовите, безусловно рухват. С милиарди се губи всеки месец. Всяко отваряне на работно място дава опция, гарантирайки, че няма да вкараме ПИК в болесттите, ние се опитваме да го вършим. И по тази причина благодаря на хората, които са дисциплинирани и няма да се юрнат безусловно - дай да отидем на всека цена да забележим какво е “, добави министър председателят Борисов.
Отхлабване на ограниченията: Махат КПП-тата на Гергьовден, заведенията - единствено навън Всичките ограничения са в интерес на здравето и душeвността на хората, съобщи Борисов
Колективната дисциплинираност е главен миг и при самостоятелните спортове, като тенис и плувни басейни, и при шофьорските курсове, които стартират работа. Все още се обмисля по какъв начин да се проведат изпитите и матурите на учениците. Яслите и детските градини остават затворени.

„ Децата - да, няма проблеми с тях, само че връщайки първо слагаме на риск лелките и учителките, които работят там и повторно - едно дете да има на 20 - всичките ще носят вируса, няма проблем за тях - споделят професорите, само че те ще се приберат у дома “, сподели още Бойко Борисов.

След Гергьовден ще се отстранен и КПП-тата. Сега остава Народното събрание да се събере на съвещание.

Друг брифинг се състоя преди този за ограниченията. В 8 ч. сутринта, до момента в който секретарят на Националния действен щаб против ковид, съобщаваше настоящите данни за болестта, до него изненадващо седнаха министър председателят и военачалник Мутафчийски. Причината те да се появят са спекулациите във вчерашния ден, подбудени от отсъствието на генерала на вчерашния утринен брифинг и смяната в метода, по който към този момент ще се оповестяват данните за болестта.
Отварят за разходка Витоша, махат лентите в огромните паркове Остава възбраната за сядане на пейките и потреблението на детските и спортни уреди
7 нови случая са потвърдени през днешния ден, общо записаните стават 1618. Последният умрял с ковид, за който оповестяват управляващите, е мъж на 64 година, който е имал онкологично заболяване. Починал е в регионалната болница във Видин.

Генерал Мутафчисйки се появи за първи път пред медиите граждански, а не в униформа. И двамата с премиера подчертаха, че от няколко седмици обмислят смяна в метода, по който заран се оповестяват данните за коронавирусната зараза.

" От две седмици щабът ме умолява да спрете да се гаврите всяка заран с тях – една част си правят работата, различен идват безусловно, с цел да се заяждат с тях, просто хората се преумориха, имат и планови интервенции, те и работят и друга работа ", изясни Бойко Борисов.

" Според доста от хората, методът на обявяване е контрапродуктивен – насажда боязън, макар че информацията постоянно е била справедлива, концентрира прекомерно вниманието на обществото. Молбата за смяна в оповестението беше персонално наша. И това е общоизвестен факт, не е вест ", сподели ген.-майор Венцислав Мутафчийски.
Сутрешни изказвания ще заместят ежедневните брифинги за COVID-19 Те обаче ще са без присъединяване на ген. Мутафчийски и без опция публицистите да задават въпроси
Щабът продължава да действа, увери министър председателят и разкритикува изявления, тълкуващи вчерашното отсъствието на Мутафчийски от брифинга, като " Убиха генерала ".

" Аз през вчерашния ден, като прочетох, му се обаждам и му крещя " Жив ли си бе, сътрудник, ние сме другари от толкоз години и дето се вика единствено на него съм му разрешавал да ми прави едни прегледи. Всеки ден вечер в 12 ч. ми дава какъв брой са инфектираните и умрелите, заран в 7 ч. сме тук. Без събота и неделя, без възнаграждение. Докато някои толупи спят до обед и след това ми пишат постове и ми задават въпроси нахалниците. Какво напрежение да има сред мен и него, той е началник на болница, аз съм министър председател. Второ - от 20 и недостатък години ми е другар – ние сме го издигали, с цел да стигне до тоя пост, по 10 пъти дневно го слушам ", изясни министър председателят Борисов.

И с цел да не се стига втори пък до такива обстановки, Борисов съобщи, че ще върне изявите на генерала рано заран, само че единствено по един път седмично.

" За да може да го виждате, да му се радвате, щото сутринта му крещя " Айде очаквам те, тъй като беше 6:20 ч., той вика оправям се, крещя – Абе, кой те скапе, вика – Не, бе, бръсна си главата, ще се изявявам по малкия екран ", разяснява Борисов.
Националният действен щаб стопира да дава ежедневни брифинги Актуалната информация за страната и света ще бъде показана пред медиите под формата на известия
Генерал Мутафчийски пък изясни, че в този момент най-важната задача е да се сътвори концепцията по какъв начин да живеем с вируса оттук насетне.

И през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия се включи с коментар на утринния брифинг - в изявление за БНР тя споделя: " Сутрешното изказване на премиера не трансформира усещането, което той остави, че Щабът беше използван за пиар. Всички помним думите, в това число и на премиера, за чували с трупове, морги, катафалки, за пъкъл, който фактически не се случи. В момента обаче, в който тези внушения започнаха да пречат, да срещат социална опозиция и съмнение, министър председателят реши да ги приключи ".
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 618 24 73 308 Света 3 520 889 39 540 246 282 1 136 992 Заразени* Нови Починали България 1 618 24 73 Света 3 520 889 39 540 246 282
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР