На брифинг в КЕВР Касчиев разясни основните констатации и изводи

...
На брифинг в КЕВР Касчиев разясни основните констатации и изводи
Коментари Харесай

Отчетоха все повече загуба на вода в България


На брифинг в КЕВР Касчиев обясни главните констатации и заключения в Сравнителния разбор на ВиК бранша за 2017 година, признат на съвещание на регулатора на 13 декември. През 2017 година, при започване на новия регулаторен интервал, са заложени доста по-високи условия към ВиК операторите в България. Преобладаващата част от тях са държавни сдружения, с принципал Министерство на регионалното развитие. През миналата година КЕВР е направила планови инспекции във всички 28 огромни районни оператори, а те не престават и през актуалната година. За страдание инспекциите установяват редица проблеми в бранша.

" Масово нашите районни оператори не поддържат регистри на активи, на повреди и на лабораторни проучвания на качеството на водите и утайките, които се генерират в пречиствателните станции. Това води до недобра успеваемост и недобра организация на ръководство на тези системи “, счита Касчиев. Той акцентира, че към момента доста от информацията в сдруженията се поддържа на книжен притежател, а дребната част, която се цифровизира, се съхранява на местни компютри. Ето за какво един от фокусите да КЕВР е да изисква от операторите да покачват качеството на информацията, с цел да ръководят по-добре системите си.

От КЕВР регистрират и различен сериозен проблем – загубите на вода остават все по този начин високи. " Твърде стабилно загубите на вода в България не престават да стоят над 60%. За предходната година загубата е 61,24% “, регистрира Касчиев. Търговските загуби, свързани с неопределено премерване и кражбите на вода, също са високи, което води до липса на доходи в операторите. Големият дял на нерехабилитираната водопроводна мрежа също се оказва тежък минус. Статистика демонстрира, че едвам 0,5% от нея е възобновена през 2017 година, а секторът се нуждае от повече. За образец Касчиев уточни водомерите на постройките, 45% от които са неизправни. Друг значителен проблем – високата неефективност на личния състав.

" Там се назначава и поддържа излишно висок брой чиновници и това води до раздуване на разноските “, безапелационен бе Касчиев, който посочи нуждата от усъвършенстване на личния състав. Според него контролът на метода на ръководство на ВиК сдруженията също не е на нужното равнище. " Върви промяна в бранша, само че за жалост не виждаме промяна в самите сдружения, а това е извънредно значимо “, счита той. Въпреки проблемите обаче, вложенията в бранша не престават, като за 2017 година те са били на стойност 193 млн. лева От КЕВР признават още, че повишаващите се цени тук-там надвишават прага на обществена търпимост.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР