На брега на Черно море и на 25 километра от

...
На брега на Черно море и на 25 километра от
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Проектът "Камчия"

На брега на Черно море и на 25 километра от Варна се намира съветският комплекс „ Камчия “. Той е ситуиран на 31 хектара и е построен като лагер за деца.

Но в Москва публично заговориха за потреблението му като площадка за пробутване на съветските ползи в Европа. И за въздействие вид " мека мощ ".

Сергей Лавров: Ако става дума за " мека мощ ", комплекс " Камчия " е идеалният пример Обсъжда се разновидността по прекосяването на тази благосъстоятелност във федерална, съобщи съветският външен министър
„ Извинявайте, напряко ме разсмяхте за политическото въздействие. Не би трябвало да се бъркат просвета и политика “, съобщи Владимир Климанов, общоприет консул на Русия във Варна .

Снимка: bTV


Договорът за създаване на Санаторно-оздравителен комплекс " Камчия " е подписан през 2008 година от държавното управление на тройната коалиция. Стойността му съгласно разнообразни източници е над 180 милиона евро, а откриването е преди 10 години - на 9 септември 2010 година oт Бойко Борисов, министър председател и Юрий Лужков, тогава кмет на Москва.

Комплексът е благосъстоятелност на община Москва и през 2016-та се прави несполучлив опит за продажбата му на близо трикратно по-ниска цена - 66 милиона евро. Напоследък обаче се заприказва за одържавяването му.

Москва продава комплекса " Камчия " Той беше открит от Юрий Лужков малко преди да бъде отхвърлен от поста си
„ Не е ли време да се сътвори в базата " Камчия " съветски филантропичен център като съществена задгранична културно-хуманитарна площадка за пробутване на нашите ползи в Европа? “, проехтява въпрос по време на парламентарно чуване на съветския външен министър Сергей Лавров.

Снимка: bTV
„ Ако приказваме за " мека мощ ", това е нейният съвършен пример в най-позитивен смисъл. Тревожат ни отрицателните трендове, които са се натрупали към този комплекс напоследък. Някои здания са затворени, други са чартърен. Не е доста явен статутът на собствеността, дължат се налози и се натрупват тревожни фактори. Подготвяме разглеждането на този въпрос на оперативно съвещание на непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Руската Федерация “, съобщи тогава Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Снимка: bTV
Съветът за сигурност на Руската Федерация е държавен орган от основно значение. За информация - там, като заместник-председател ще работи някогашният министър председател, Дмитрий Медведев. Посолството на Русия има идея за бъдещето на комплекса.

Има ли желание съветската страна да го одържави и да трансформира собствеността ?

Това е неповторим комплекс и се преглеждат разнообразни разновидности, в това число да стане държавна благосъстоятелност “, споделя Владимир Климанов,
общоприет консул на Русия във Варна.

Имате ли информация ще се трансформира ли комплекс „ Камчия “ в център за разпространение на съветско въздействие в региона , по този начин наречената „ мека мощ “ ?

„ Министърът сподели - неповторим комплекс и младежи могат да се срещнат един с различен. И има ли нещо неприятно децата да играят дружно национални танци, да пеят песни, да гледат анимации, да вземем за пример „ Маша и мечокът “. Или „ Куче в чекмедже “. Меката мощ се подразбира - хората да опознаят Русия, изключително нашите деца “, отговори още Климанов.

Възможно ли е това да е база за политическо въздействие ?

При нас и при вас по закон е неразрешено децата да членуват в политически партии.

Снимка: bTV
„ Камчия “ е на територията на област Варна. А регионалният шеф признава, че комплексът се трансформира през последните години.

„ Руски детски лагерници не съм виждал най-малко от пет години на „ Камчия “, оставиха я на самоиздръжка. Направи се много от предходното ръководство “, изясни Стоян Пасев, регионален шеф на Варна.

Не мисли, че това може да се трансформира в база за съветско въздействие.

„ Не ме тормози, тъй като знаете, че на територията на Варна 35 000 съветски жители имат лични парцели. Логично е да имат и база, и учебно заведение, и център за тях. Не ме тормози, съветското въздействие няма по какъв начин да стане по-голямо от това, което е сега “, добави Пасев.

Снимка: bTV
Руският комплекс, който е на брега на река Камчия, остава затворен през цялата зима. А в това време от управлението на комплекса не пожелаха все още да беседват с bTV.

След дълго изчакване оттова пратиха писмени отговори на въпросите ни по отношение на собствеността и желанията на съветската страна:

“Към този миг единственият акционер на сдружението не е предоставял информация за промяна на собствеността. (…) Ако визирате скорошни заявки за оферти за промяна на собствеността от страна на членове на държавното управление на Руската Федерация, подсещам Ви, че то подаде оставка и не е образувано ново.”

Новото държавно управление обаче към този момент е образувано. Което с нищо не трансформира обстановката в “Камчия”. Според регионалната администрация, земята е добита от дълго време и въпросителни към нея няма.

“Tой е разграничен на няколко територии - има държавна благосъстоятелност, една трета е на СОК „ Камчия “, една трета е на холдинг Варна и мисля, че има и няколко частници “, изясни Пасев.

Снимка: bTV
Според външното министерство става дума за съветска благосъстоятелност върху детски лагер и нищо повече.

„ Това е съглашение, подписано 2008 година за детски лагер, българско юридическо лице, благосъстоятелност на държавното управление на Москва. Ние нямаме публично искане от съветската страна за смяна на статута на този лагер или на собствеността. Това е детски лагер, русначета идват на детски лагер “, разясни Екатерина Захариева, министър на външните работи.

Снимка: bTV
Историята на съветския детски лагер има и предистория. Когато в края на 90-та години кметът на София Стефан Софиянски стартира да си сътрудничи с тогавашния кмет на Москва - Юрий Лужков. От тази връзка се раждат десетки планове.

Снимка: bTV


Бяха тежки години 95-6 година, нямаше горива и градският превоз съвсем щеше да спре. И аз търсейки благоприятни условия, открих връзки с Москва, Лужков оказа помощ. Оттам нататък установихме положителни връзки с Москва и разменихме благосъстоятелност. След което Лужков, имайки положителни връзки, сподели: Ама знаеш ли, ние имаме доста положителни връзки с България, нашите деца и по този начин едно потомство е привикнало да идва в България, и аз направих една връзка. „ Камчия “ е надалеч от София, аз нямам позиции там и ги насочих да търсят и те се споразумяха “, спомня си Стефан Софиянски, някогашен кмет на София.

Така комплексът стартира да работи през 2010-та. Но - времената се трансформират. Лужков стопира да е кмет, а след това умира. А новите ръководители на администрацията на Москва надалеч не са толкоз заинтригувани от съветски детски лагер на Черно море. Променят отношението си и по финансовите въпроси. А кметът на Аврен, на чиято територия е комплексът, стартира да има проблеми с компанията, която внася като налози над 90 % от приходите в хазната.

Снимка: bTV


„ До 2018 комплексът беше безупречен длъжник - от 2019-та година за първи път с смяната в мениджмънта има смяна и в данъчната политика. Първата вноска беше направена, втората закъсня и получихме молба за разсрочване.
Към 31 октомври (дълговете – б.а.)бяха 750 хиляди - налог здания, такса боклук. На 2 януари взехме решение за разсрочване и заплатиха 217 000 лв. и останаха дължими 460 000 лв., които да бъдат платени на вноски до юни. Миналата година годишните налози бяха - милион и 600 хиляди “, споделя Емануил Манолов, кмет на Аврен.

Неофициално се приказва, че никой не желае да заплаща, тъй като никой няма информация - какво ще се случва. Дали комплексът ще остане на кметството на Москва, или ще мине към страната. Дали ще работи целогодишно, или единствено през лятото. И дали ще се трансформира предназначението му.
А в това време - огромна част от чиновниците са уволнени или съкратени.

Снимка: bTV
Ръководителите на комплекса споделят, че " кипи кондензиран публичен живот, организират се празници, състезания, други мероприятия ". Но не отхвърлят избрани обстоятелства. Например, че главната претовареност през зимата е съсредоточена в частното съветско учебно заведение „ Юрий Гагарин “, което е част структурата. В него учат 300 деца от 8 националности.

„ Към момента в ЧСУ " Юрий Гагарин " работят 43 учители плюс управителен състав и 20 души личен състав “, написа в отговора на СОК " Камчия ".

Една от съкратените е Златка Янчовска. Тя още си спомня с носталгия за положителните години на комплекса. Работила е там като уредник 7 години.

„ Кипеше необикновен живот, беше доста интензивна културната стратегия и беше цялостен комплексът с посетители. Това продължи до 2015-та и по-късно стопираха за жалост програмата за обществен отдих на Москва, мина на търговски принцип. Моята численост беше съкратена. Там работеше екип от експерти, само че за жалост множеството не работят към този момент там. Имаше поетапни освобождавания “, спомня си Златка Янчовска, някогашен чиновник.

Участниците в културните събития в комплекса също са разочаровани.

В рибарското населено място край Камчия имат наблюдения върху комплекса от години. И им прави усещане, че нещата последователно се трансформират.

„ Имаше 4-5 години, дотираха доста от Москва, от кметството. Хвърляха пари, само че доста пари се откраднаха. Много пари и политически нещата се изместиха, стопански също “, счита Иван Любенов, рибарско населено място – Камчия.
Николай Малинов: Награждаването ми от Путин демонстрира предпочитание за положителни връзки с България Председателят на „ Русофили ” счита, че следствието за шпионаж против него се политизира
Разделена ли е обаче пицата? Според ръководителя на придвижване " Русофили " Николай Малинов - не. И комплексът „ Камчия “ е пленник на вътрешни битки в съветския политически хайлайф. Между кмета Сергей Собянин и министъра на външните работи Сергей Лавров.

Самият Малинов беше упрекнат за шпионска активност в интерес на Русия преди няколко месеца и със възбрана да напуща страната.

Според прокуратурата той е получавал милиони евро от компания на близкия до Кремъл предприемач Константин Малофеев.

Междувременно съветският президент Владимир Путин му връчи медал - за дружба с Русия.

„ Известно ми е, че град Москва и новото управление на град Москва има доста съществени кръгове в него, които считат, че това е нетипичен актив и не трябва да се занимават с ръководството на този актив и че министър Лавров счита този въпрос да го отнесе за разглеждане в Съвета за сигурност на Русия. Защо Съветът за сигурност - тъй като по този начин се получава, че тежестта на личностите Лавров и Собянин е релативно равна и при две разнообразни отзиви какво да се случва с „ Камчия “ естествено е да се търси решение от висшестоящ орган. Аз виждам Собянин като по-силната фигура. Но в последна сметка съветският съвет за сигурност ще откри решение “, изясни Николай Малинов, Движение „ Русофили “.
Координационен център на НАТО във Варна ще обобщава информация за Черно море Центърът няма да има командни функционалности и няма да трансформира България в цел
И по този начин - решението за „ Камчия “ ще се взима от Съвета за сигурност. Което слага въпроса - основателни ли са паниките, че съветският детски лагер би могъл да е база, която да е контраст на въздействието, което би могъл да има координационен център на НАТО във Варна. Идеята за този център беше доказана от премиера Бойко Борисов в края на предходната година през ноември.

Руската позиция - планове за създаване на контрамощност няма.

Политиците на прехода на моменти се отдават на носталгия, обвързвана с този интервал. И с неговите настоящи лица. Казват, че времената са били напълно други.

„ Ще ви кажа един елементарен случай - аз го помолих да създадем презентация на български артикули в Москва. Той сподели: Да, аз обичам „ Поморин “, българската паста и най обичам Имам баялдъ и на никое място не мога да го намеря. И аз споделих - дайте супермаркет и да изложим артикули. София получи супермаркет, в него изложихме артикули “, изясни Стефан Софиянски, някогашен кмет на София.

Днес времето на „ Поморин “а и имам баялдъ е отминало. Вече сме в епохата, в която съветският президент изненадващо сменя министър председател, министри и цели държавни управления.

Снимка: bTV

Реформите, които станаха мотив за управническата рокада преди дни, плануват прекачване на повече власт в ръцете на Народното събрание и министър-председателя. Пост, който Путин би поел, откакто изтече актуалният му президентски мандат през 2024-та година.

„ Предлагам промени в процедурите, които да подсигуряват, че държавната Дума освен ще дава единодушие, само че и ще назначава министър-председателя “, сподели тогава съветският президент Владимир Путин.
Новата перестройка: Думата утвърди измененията в Конституцията, поискани от Путин Текстовете минаха на първо четене
Предстои в Русия да се сътвори Държавен съвет. Такава скица - съществуване на Държавен съвет, който да е в преобладаваща позиция по отношение на Министерски съвет и Народното събрание, съществуваше в България до 1989-та. А отпред на Държавния съвет беше Тодор Живков.

А що се отнася до „ Камчия “ и противоборството за нея - то евентуално ще се резервира. Защото даже откакто Путин уволни предходния кабинет и назначи нов преди дни, Сергей Лавров остава външен министър.

А по какъв начин и дали ще се промени салдото на управляващите в Москва ще стане ясно през май.

Когато е референдумът за смяна на съветската Конституция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР