На Богоявление в Калофер във водите на река Тунджа отново

...
На Богоявление в Калофер във водите на река Тунджа отново
Коментари Харесай

Мъжкото хоро в Калофер отново събра хиляди

На Богоявление в Калофер във водите на река Тунджа още веднъж се изви неповторимото мъжко хоро. Традицията е на повече от 100 години, само че калоферци ревностно пазят ритуала - съгласно тях в ледените води би трябвало да влизат единствено локални мъже, облечени в национални носии, пеейки избрана ария.

 © Дима Шопова / Българска телеграфна агенция
Рано тази заран, облечени в типичните калоферски национални носии, стотици калоферци, под звуците на гайда, се насочиха към реката. Пеейки ритуалната ария,,Залюбила е Василка,, навлязоха във водите с цел да изиграят неповторимото мъжко хоро.
 И в Зверино извиха мъжко хоро за Богоявление (ВИДЕО + СНИМКИ) И в Зверино извиха мъжко хоро за Богоявление (ВИДЕО + СНИМКИ)
Малки и огромни балканджии от врачанското село Зверино в Искърското дефиле се хванаха през днешния ден на мъжко хоро във водите на река Златица. По традиция кръстъ...

В Калофер няма значение кой от мъжете ще хване Богоявленския кръст. Ритуалът по ваденето му се прави за здраве. Традицията е той да бъде предаден в ръцете на най-малкия участник в хорото.Тази година той бе връчен на 11-годишния Драгомир. Атрактивното събитие притегли и през днешния ден хиляди туристи и локални поданици, които следиха единственото по рода си хоро.
Обиколил съм Европа, видял съм свят, само че по-хубава страна от България няма. Да знаете - пазете България! Тя е една-единствена, нашата татковина - това е България!
Калоферският обред тази година бе следен от етнолози, изпратени от ЮНЕСКО.Мъжкото хоро кандидатства да стане част от нематериалното международно културно завещание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР