На близо 2 400 души са помогнали планинските спасители тази

...
На близо 2 400 души са помогнали планинските спасители тази
Коментари Харесай

Опасните месеци предстоят, предупреждават планинските спасители

На близо 2 400 души са помогнали планинските спасители тази година. Статистиката е за тъкмо 2389 потърпевши хора от 1 януари до 10 декември 2019 година.

От 1 януари до сегашния миг са извършени 39 акции в Стара планина, Рила - 28, Пирин - 27 и Витоша - 25.

През 2018 година те са били 2 634, а през 2017 година - 2 509 потърпевши.

Данните показа шефът на ПСС на Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев на конференция във връзка началото на зимния сезон.

Той изясни, че статистиката е на база всички случаи, в които ПСС се провежда за дейности на терен във високата планина и случаите не са свързани с защита.

Тенденцията за оказване на помощ от страна на ПСС върви непрекъснато нагоре и се усилват случаите на потърпевшите . Месеците с максимален нараснал планински травматизъм са януари, февруари и март. Н ай-много произшествия се случват през месец февруари , посочи Нешев.

Относително спокойни месеци са април, май, ноември и декември. Тогава изискванията в планината не са нито летни, нито зимни. Бум на избавителните акции има най-много, когато има максимален поток от хора. Основните акции са в региона на Седемте рилски езера.

В огромните планини се случват повече произшествия. Като тип извършени акции най-вече са транспортните акции, извеждане от сложна обстановка, акциите за търсене и по една или две - от изтегляне от високи дървета, лавинна и скална акция.

По думите на Емил Нешев доста постоянно, когато се намерят хората, се оказва, че имат потребност от превоз . Всичко е една страхотна колаборация от дейности, акцентира шефът на ПСС.

Най-много акции са извършени от софийския отряд, банския отряд и дупнишкия отряд.

В акциите на ПСС се оказва помощ както на българи, по този начин и на чужденци. Спасени са 113 българи и 26 чужденци.

ПСС на БЧК регистрира и 8 смъртни случая , което е по-малко спрямо предишните години. Причините да се стигне до трагични произшествия са здравословни - приемане на инфаркт или инсулт, както и лавинните произшествия.

" Горските лавини са извънредно рискови ", предизвести Нешев, съгласно който лесният достъп до високата част на планината и несериозното отношение към нея води до произшествия.

ПСС разполага и с група спасители кучета, те са 22, като 10 от тях са действен клас " C " и са минали целия курс на образование. Изключително сложна и виновна е задачата на хората, които се занимават с обучаване на кучета спасители . " Ние високо ценим тяхната активност ", похвали шефът на ПСС кучетата спасители.

На конференцията участваха и немската овчарка Гари и нейният лидер - планинският избавител Симеон Табаков. Те демонстрираха по какъв начин се употребява специфичното ремарке за транспорт на избавителни кучета , закупено по план " Спасители на четири лапи " в границите на дарителската акция " Избери, с цел да окажеш помощ ".

От Планинската работа на БЧК поучават хората да се радват на хубостта на планината, само че с цел да се случи това, добре е да не подценяват планинските условия. ПСС призоват хората да бъдат облечени топло, телефоните им да бъдат заредени, както и да си вършат застраховка, преди да тръгнат към планината. " Успешен сезон на всички скиори и туристи, които обичат планината ", приключи инж. Ганчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР