На бившите затворници от Аушвиц-Биркенау днес им е трудно да

...
На бившите затворници от Аушвиц-Биркенау днес им е трудно да
Коментари Харесай

Оцелял от Аушвиц: Д-р Менгеле извади зъбите ни

На някогашните пандизчии от Аушвиц-Биркенау през днешния ден им е мъчно да се върнат в концлагера, само че се усещат задължени да вземат участие във възпоменателните събития. Някои от оживелите описаха своите мемоари и усещания на среща, извършена в неделя във връзка 75-годишнината от освобождението на концлагера, съобщи БГНЕС, базирайки се на съветската осведомителна организация ТАСС. Както може да се чака, свидетелствата на тези хора са покъртителни.

„ Много е значимо да сме тук, с цел да съхраним паметта “,

декларира Дейвид Левин, който е роден във Варшава през 1925 година. След като въстанието във варшавското гето е потушено, той първо е изпратен в концентрационния лагер Майданек, а по-късно на 11 юли 1943 година го трансферират в Аушвиц-Биркенау. През януари 1945 година е отведен в Бухенвалд, където е освободен.

Спомени нахлуват в главата и на ветерана Игор Малицки, който се озова в концлагер на 17-годишна възраст; и който за първи път след войната прекрачва прага на лагера. " Беше доста мъчно вътре, изключително когато започнаха да задават въпроси. Когато отидох в Биркенау, в мазетата на взривената газова камера имаше доста човешки трупове,

и ни принуждаваха да влачим труповете

оттова на открито, а бяхме 17-годишни деца ", спомня си той. " За мен е значимо да дойда тук, тъй като фашизмът беше надвит, само че не и погубен. Затова историите от тези времена би трябвало да се описват на младежите ", споделя Малицки. " Ако не разкажете тогавашните истории, фашизмът ще вдигне глава и ще стартира нова война, която ще бъде по-лоша от остарялата. Следователно, за това пристигам тук ", добавя той. " Ще се борим до гибел с идеологията на нацизма ", споделя 95-годишният деец.

" Когато ме попитаха кое е най-лошото в концентрационния лагер, отговорих, че това е моят номер. Роден съм в фамилията на пълководец, и видях, че

със същите номера жигосват конете.

Мислех, че съм трансфорат в добитък ", споделя Малицки. " Второто най-лошо нещо са децата. Д-р Менгеле извади зъбите ни. Беше ужасно. И дамите. Отношението към дамите беше ужасяващо ", напомня си някогашният пандизчия.

В момента на разнообразни места в света текат възпоменателни събития по случай 75-ата годишнина от освобождението на Аушвиц. В рамките на отбелязването министър председателят на Нидерландия

Марк Рюте сервира извинения

от името на държавното управление за това, че по време на Втората международна война тогавашните управляващи са преследвали еврейския народ. " Сега последните оживели са към момента измежду нас. Днес се оправдавам от името на държавното управление за това, което тогавашните управляващи в Нидерландия са създали по време на войната ", съобщи Рюте. Утре следва гала и в самия Аушвиц.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР