На базата на обявеното от мобилни оператори намерение за повишаване

...
На базата на обявеното от мобилни оператори намерение за повишаване
Коментари Харесай

КЗП: Увеличението на цените на мобилните оператори е незаконно по начина на заявеното намерение

На базата на оповестеното от мобилни оператори желание за повишение цените на телекомуникационните услуги по настоящи контракти с консуматори, ние незабавно започнахме инспекция. Това съобщи пред Димитър Маргаритов, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Той изясни, че през днешния ден на изключително съвещание ще бъде взето решение по въпроса.

„ Когато приказваме за едностранно обявеното волеизявление за желание увеличение на цените, настоящото законодателство в България дава сходна опция. Тя е вследствие на транспонирано европейско законодателство. Измерителят, който дава правото на тези оператори, е в договорите, които се подписват с консуматори, тази опция да бъде категорично упомената и методът, по който се прави индексацията, да бъде разказан ясно и в детайли “, сподели Маргаритов.

„ От това, което проверихме през вчерашния ден, се оказва, че в самостоятелните контракти сред мобилните оператори и потребителите, се съдържа такава уговорка. Методът и описанието му е обвързвано само с инфлационния показател на годишна база, който се оповестява всяка година през януари от Националния статистически институт “, добави той.

От показаните пред КЗП документи излиза наяве, че желанието за индексацията е за тази и предходната година, а по закон това може да става единствено за миналата.

Заявеното от мобилните оператори нарастване е към 5%, само че то може да бъде направено по тази уговорка само след публично оповестения показател на инфлацията за годината от Национален статистически институт.

„ Ще следим безусловно изкъсо да се съблюдава това, което разрешава закона, и да не се прескача оттатък тази граница. По тази причина още на тази фаза на планове ние ще ги предупредим и ще им кажем да не вършат това, което считат, само че не би трябвало, тъй като ще понесат наказания “, разяснява той.

Димитър Маргаритов посочи, че Комисията има право да санкции фирмите за нелоялни практики, само че не и да повлияе на ценооразуването. Санкциите могат да доближат до 30 хиляди лв..

Според ръководителя на КЗП, най-вероятно повишаването ще е по-малко от 5% и ще е към 1 лев на месец приблизително, в случай че таксата е към 20 лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР