На базата на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

...
На базата на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна
Коментари Харесай

Русия строи ускорителен комплекс, който ще изучава Вселената и ще лекува рак

На базата на Обединения институт за нуклеарни проучвания в Дубна (близо до Москва) се строи ускорителният комплекс NICA (Nuclotron-based Ion Collider Facility — йонен колайдер въз основата на нуклотрон). С негова помощ физиците ще могат да научат повече за основаването на Вселената, да тестват микроелектроника за спътници и да правят проучвания в региона на въглеродната терапия на рак.

Ускорителният комплекс ще бъде ситуиран на повърхност от над 5 хектара. За плана ще са нужни 22 здания, като 4 се строят, а 18 се ремонтират или реконструират. Специално за NICA ще бъде построен център за обработка на данни, който ще разреши обработването на до 15 петабайта информация на година. В NICA ще има нуклотрон, осъвременен през 2016 година.

Смята се, че незабавно след Големия гърмеж Вселената е съществувала под форма на кварк-глюонна плазма. Това е положение на веществата, при което кварките не образуват частици като протони и неутрони, а на практика са свободни. В елементарни условия е невероятно кварките да бъдат разграничени. Учените допускат, че в първите микросекунди веществото е било толкоз горещо, че голямата сила не е разрешавала да се образуват частици като протоните. Основната задача на NICA е да се откри фазовия преход сред адронната материя (протони и неутрони) и кварк-глюонната плазма, съобщи " Страна Росатом ".

Освен с фундаментална просвета, новият комплекс ще се занимава и с приложни проучвания. На първо място учените са заинтригувани от тестване на микроелектроника за галактически апарати. Друго перспективно потребление на комплекса е проучване на въздействието на частиците върху биологични обекти. В Обединения институт за нуклеарни проучвания работи апаратура за протонна терапия на рак. В вероятност NICA може да се употребява за проучвания в региона на въглеродната терапия на рак, която е по- ефикасна за тумори с ниска радиочувствителност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР