На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото
Коментари Харесай

Министерството на финансите очаква 163.5 млн. лв. излишък


На база на предварителни данни и оценки се чака салдото по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа за 2018 година да бъде позитивно в размер на 163,5 млн. лева или 0,2 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт. За трета поредна година се регистрира остатък по консолидираната фискална стратегия, което обезпечава еластичност при ръководството на държавния дълг и поддържане на фискални буфери. България затвърждава позицията си измежду държавите-членки на Европейски Съюз с най-ниско съответствие на дълга на бранш „ Държавно ръководство “ към Брутният вътрешен продукт, като в средносрочен проект се планува този индикатор да продължи да понижава през целия програмен небосвод до 2021 година

Спрямо заложената цел с плановете към ЗДБРБ за 2018 година бюджетното салдо по КФП регистрира номинално усъвършенстване с близо 1,3 милиарда лв.. Силното фискално показване на България откри отражение и в годишните отчети на интернационалните рейтингови организации, като анализаторите показват, че постигнатата финансова непоклатимост, ниският държавен дълг и присъединението към валутния механизъм II (ERM II) ще засилят в допълнение доверието към страната ни и са фактор за бъдещо покачване на рейтинга.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите и помощите по КФП за 2018 година се чака да бъдат в размер на 39 644,3 млн. лева (103,7 % по отношение на годишния разчет), като по отношение на 2017 г. се отбелязва растеж от 4 327,6 млн. лв.. Ръстът по отношение на миналата година се дължи главно на по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват с 3 748,8 млн. лв. (11,1 %). Увеличение в размер на 578,8 млн. лева се регистрира и при постъпленията от помощи.

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за 2018 г. са в размер на 39 480,8 млн. лв., което е 100,4% по отношение на годишния план. Номиналното повишаване на разноските по отношение на миналата година се дължи както на по-високия размер на разноските по националния бюджет, по този начин и на повишаването на разноските по сметките за средства от Европейския съюз. Ръстът на разноските по националния бюджет се дължи главно на по-високия размер на здравноосигурителните и обществените заплащания (базов резултат при разноските за пенсии от нарастването от юли 2017 година и нарастването на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия от юли и октомври, както и новото нарастване на пенсиите от юли

2018 г.), по-високите разноски за личен състав главно заради нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение и други, до момента в който по сметките за средства от Европейски Съюз нарастват главно финансовите разноски.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.12.2018 година от централния бюджет, възлиза на 1 083,4 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз - Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом по отношение на системата на личните запаси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 година за установяване на ограничения за използване на системата на личните запаси на Европейски Съюз и Регламент (EС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 година по отношение на методите и процедурата за даване на обичайните лични запаси, личните запаси на база Данък добавена стойност и на база Разузнавателна служба на ФРГ и по отношение на ограниченията за угаждане на потребностите от парични средства, променен с Регламент (EС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет за 2018 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец януари 2019 година.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР