На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното
Коментари Харесай

МФ: Бюджетният излишък достигна 1 млрд. лева през февруари

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на месец февруари 2024 година да бъде остатък в размер на 1,0 милиарда лева (0,5 % от прогнозния БВП). Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари 2024 година нарастват с към 4,8 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година, оповестяват от Министерството на финансите.

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към февруари 2024 година се чака да бъдат в размер на 9,9 милиарда лева и нарастват с 0,5 милиарда лева (4,8 на сто) по отношение на регистрираните за първите два месеца на 2023 година. За този растеж принос имат най-много данъчните доходи, които нарастват по отношение на февруари 2023 година c 6,2 % (0,5 милиарда лева в наминално изражение), до момента в който неданъчните доходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са близки до регистрираните за същия интервал на 2023 година

Разходите по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към февруари 2024 година са в размер на 8,9 милиарда лв.. За съпоставяне, разноските по КФП за първите два месеца на 2023 година бяха в размер на 9,6 милиарда лв.. В обособените разходни индикатори повишаване има при обществените разноски, в резултат на изплатените по-високи пенсии през януари и февруари 2024 година, след влязлото в действие нарастване от юли 2023 година, както и на по-високите разноски за личен състав, след нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав и при някои други администрации с признатия в средата на 2023 година ЗДБРБ за 2023 година и други.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 29.02.2024 година от централния бюджет, възлиза на 0,2 милиарда лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към февруари 2024 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец март 2024 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР