На баварския аеропорт не се чака по гишета, има душове

...
На баварския аеропорт не се чака по гишета, има душове
Коментари Харесай

Ще има ли София летище 5 звезди като Мюнхен?

На баварския аеропорт не се чака по гишета, има душове и даже бирария със лична пивоварна Фаворитът за концесионер " Соф Кънект " предлага да построи терминал 3 до 2030 година
 

Консорциум " Соф Кънект ", с водещ сътрудник парижкият фонд " Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС " и с присъединяване на оператора " Флугхафен Мюнхен ", е предпочетен за концесионер на летище София, разгласи в сряда министърът на превоза Росен Желязков.

Офертата на " Соф Кънект " е получила най- високата оценка от 86.12 точки, въпреки че се обрисуваше на трето място съгласно размера на препоръчаното концесионно заплащане за страната и на второ - като % от бъдещите доходи.

Консорциумът предлага годишно концесионно заплащане от 24.54 млн. евро, или 32% от размера на общите доходи от всички действия за настоящата година.

Когато се отваряха офертите обаче Росен Желязков означи, че при избора на бъдещия собственик на летището доста значима ще е оценката на бизнес модела и неговата осъществимост, резистентност и неоспоримост за предстоящ интервал от време. Желязков сподели още, че под най-хубавия претендент от всички положителни пет групи не се схваща единствено предложилият най-хубавото, а този, който успее да убеди, че неговият бизнес модел и методът, по който ще партнира с страната, ще подсигурява резистентност на взаимоотношенията през идващите години.

Водещият сътрудник в " Соф Кънект " - фондът " Меридиам ", е основан в Париж и влага в инфраструктурни планове в Европа, Северна Америка и Африка. За летище София си партнира със строителя " Щрабаг ", участващ в доста инфраструктурни планове у нас. " Флугхафен Мюнхен " ръководи летището в Мюнхен.

На второ място с 80,31 точки е класиран консорциум „ Еърпортс Де Пари “ Европейски Съюз. ЕЙ и „ ТАВ Хавалиманларъ Холдинг “ А. Ш. с водещ член „ Еърпортс Де Пари “ Европейски Съюз.

На трето място е компанията „ Фрапорт България “ с 80,19 точки.

Ако " Соф Кънект " бъде определен, най-малко първоначално столичното летище ще бъде ръководено от летището в Мюнхен, което ще е нает оператор, само че действително няма да взе участие в инвестицията.

------------------

Ще има ли в миналото София летище като мюнхенското, което мнозина дефинират като най-хубавото в света?

Как ще бъде видоизменен софийския аеропорт, ще предлага ли задоволително качествени услуги за пасажерите, какъв ще е размерът на летищните такси, които са от извънредно значение за привличането на нови качествени и огромни самолетни компании, ще има ли нови дестинации и задокеански полети, които ще се правят от София? Това са въпроси, които са от извънредно значение при избора на концесионера.

" Соф Кънект ", който ще вземе софийския аеропорт за 35 година, в случай че офертата му не бъде обжалвана и е дефинитивно утвърдена след две седмици, е подготвен да вложи 608 млн. евро. Това ще стане на 4 етапи, на база повишаването на броя на пасажерите.

1. До 2022 година и при 8.8 млн. - 9 млн. пасажери, се планува ремонт на терминал 1 и 2, като на Т2 ще се построи кулоар за делене на идващи и заминаващи. Ще се усили потенциалът на перона и местостоянките и на паркинга за коли.

2. От 2023 година до 2030 година и 12.3 млн. пасажери ще е най-голямото развиване за целия интервал на концесията . През това време ще се построи терминал 3, който ще размени Т1. Новият терминал ще бъде с 55 хиляди кв. метра повърхност на 800 метра от метростанцията. Инфраструктурата в летателната зона ще бъде разширена с 11 местостоянки. Ще се построи нов паркинг за коли с над 1000 места, като мост ще свързва паркинга със зоната за check-in.

3. Фаза 3 е до 2035 година и 14.5 млн. пътниц и. Предвижда се уголемение на терминал 3, ще бъдат построени 9 отдалечени местостоянки за самолети с стеснен фюзелаж и 1 за самолети с необятен. На мястото на Т1 ще се построи нов карго терминал.

4. През Фаза 4 след 2043 година и над 18 млн. пасажери ще се извърши ново уголемение на Т3, плануват се още 8 местостоянки за стеснен и 1 за самолети с необятен фюзелаж. Ще има втори затрупан паркинг с над 1400 места и 4300 кв. метра повърхност за спомагателни работилници и хранилища за аварийни елементи и офиси за обслужване на потребностите на летището.

Новият терминал и реконструкцията ще се извършват от колегата на " Меридиам " – австрийската " Щрабаг ".

" Соф Кънект " дава обещание още летищните такси да останат конкурентни, както и да изградят авиационна академия за образование на фрагменти. Техен финансов съветник е " УниКредит ".

Консорциумът заявява, че може да набере над 420 млн. евро външно финансиране от интернационалните финансови корпорации и банки, както и да ангажира 130 млн. евро личен запас за вложения в летище " София ".

Ако столичния аеропорт следва модела на мюнхенския " Франц Йозеф Щраус ", то София може да се снабди с доста екстри . През 2005 и 2006 година баварското летище е несъмнено за най-хубавото в Европа и третото в света след Шанхай, Сингапур и Хонконг. " Франц Йозеф Щраус " е едно от петте летища в света, на Skytrax дава 5 звезди.

През 2017 година Терминал 2, който бе отворен през 2003 година, беше разгласен за най-хубавия в света. Класацията е направена след изследване измежду 14 милиона пасажери от целия свят. Т2 се снабди с ново сателитно оборудване, влезнало в употреба през април 2016 година

Завършването на плана за уголемение усили потенциала му от 11 на 36 милиона пасажери годишно. Новата постройка разполага с 27 ръкава за отклоняване, които дават на пасажерите пряк достъп до самолетите, без да е нужен автобусен трансфер.

Пътниците го харесват поради опциите за забавление и тихите зони, в които могат да релаксират, да четат или да работят.

" Тук умерено можеш да си живееш ", споделят хора, на които им се постанова постоянно да пътуват за Мюнхен. Общата повърхност на магазините и заведенията в Т2 беше увеличена съвсем двойно с прибавянето на 7000 нови квадратни, на които са ситуирани първокласни бутици, супермаркети, заведения за хранене с кухня от целия свят, даже бирария-градина със лична пивоварна.

А цените не се разграничават изключително от тези в Мюнхен. На летището можеш даже да си вземеш душ и да релаксираш в стаите с кревати. За ВИП-пътниците са бизнес салоните и още по-горния клас - салон за сенатори. Хотел " Хилтън " е другата екстра.

Преходът сред гейтовете е бърз и комфортен. Отворените нови входове за багажа редуцират доста чакането.

Като огромно улеснение пътуващите показват опцията за чекиране на бордната карта и багажа онлайн. Така се икономисва време и няма опашки пред гишетата, които са сведени до най-малко.

Има и покрита връзка към бързия трен, който води до центъра на Мюнхен.

Засега за София всичко това звучи като филм от бъдещето. Дали ще стане действителност, следва да забележим.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР