На Балканите сме се разбрали да няма велики, а всички

...
На Балканите сме се разбрали да няма велики, а всички
Коментари Харесай

Борисов след Балканската среща: Разбрали сме се да сме равни

На Балканите сме се разбрали да няма велики, а всички да сме равни. Тук на този район би трябвало да има мир и разцвет. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който бе хазаин на четиристранна среща с министър председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и президента на Сърбия Александър Вучич, която се организира в двореца Евксиноград.

Преди това край Варна бе взаимното държавно съвещание на България и Румъния.

Българският министър председател акцентира значимостта на идното ни председателство

на Съвета на Европейския съюз, което стартира на 1 януари 2018 година „ Нашата позиция е да помогнем на Европейски Съюз да не мисли за нашия район, да не сътворяваме проблеми. От загубите, които сме претърпели сме се разбрали да търсим помирение. Така даваме сигнали, че в този район има виновни, искащи мир политици, оставящи обратно, това което пречи и градящи разцвет “, сподели той.



Борисов счита, че естественото място на Сърбия и в Европейски Съюз.

Според него сред нас не може да стои страна, която не е част от Евросъюза.

„ Затова всички ние работим по процеса по присъединение на Сърбия в Европейски Съюз и това той да бъде интензивен. Това ще е в интерес на сигурността на Балканите и на света “, безапелационен е Борисов.



Сръбският президент Александър Вучич се съгласи с Борисов, че мирът и стабилността на района са доста значими. Той акцентира и смисъла на газовата връзка с България, която дефинира като извънредно значима за Сърбия.

Вучич разяснява и състоялия се в неделя референдум за самостоятелност на Каталуния от Испания ,

като употребява случая да разкритикува Европейски Съюз за двойните стандарти, които ползва по отношение на испанската провинция и Косово. „ Сърбите се питат за какво би трябвало да са жертва на тези двойни стандарти “, добави сръбският президент.

От своя страна румънският министър председател Михай Тудосе, който по-рано през днешния ден имаше обособена среща с Борисов, с който откриха ново контролно-пропусквателен пункт, съобщи, че „ разширихме съдействието на България и Румъния със Сърбия и Гърция “.

„ Ние не сме съседи на Гърция, само че сме сътрудници с тях и ги усещаме близки. Всички ние сме част от Балканите, имаме еднакъв стопански и стратегически интерес. Имаме интерес Сърбия да се причисли към Европейски Съюз “, сподели Тудосе.

Той също акцентира значимостта на газовите връзки сред Сърбия и България и сред България и Румъния. „ Всички дружно би трябвало да действаме като един в връзките с други страни и да избегнем зависимостта от един снабдител на енергийни запаси “, предизвести Тудосе. Според него не би трябвало да се губи време, а би трябвало да изпълним общите транспортни и енергийни планове, които не са ориентирани против други страни.

Четирите страни можем да играем основна роля за развиването на района,

съобщи от своя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Той приветства българската самодейност да се организира среща на върха за Западните Балкани в границите на идното ни председателство на Съвета на Европейски Съюз. Ципрас подчертава върху съдействието на четирите страни в енергетиката, превоза и ръководството на рецесии в областта на сигурността. Ако огромните планове, за които приказваме, се осъществят, това ще промени хоризонта и ще даде различен обсег на нашия район, добави гръцкият министър председател.

В края на взаимната конференция Бойко Борисов акцентира, че срещата във Варна не е началото на нова Вишеградска четворка. Домакин на идната среща ще бъде Белград.

На провелото се по-рано взаимно съвещание на държавните управления на България и Румъния

Борисов съобщи, че е предоставено на министрите на превоза и енергетиката да кажат кое бъде правено - построяването на инфраструктура, мостове или хидроенергийни уреди.



Защо се спряхме и настояваме за 3 огромни плана – първият на Русе – с дни километрични опашки, пречат на бизнеса и туризма. 45 км по права линия до Букурещ, ние проектираме сега Русе-Велико Търново и от там да стъпим на Хемус. Никопол-Турну Мъгуреле също е извънреден приоритет за двете страни и разпореждаме да се направи изследване какъв брой би коствало за мост и жп линия и скоростен път. Румънският министър председател предлага от Констанца, Варна до Бургас към 200 км автомагистрала. Защо съм оптимист, че тоз път би могъл да стане, тъй като и тол системата, която ще изградим и концесионирането на такива уреди ще дадат опция да притеглим вложения и в границите на 20-30 години тези мостове да се изплащат въз основата на тол таксите, акцентира Борисов.

Имаме редкия късмет, че след нас поемат председателството на Европейски Съюз Австрия и след това Румъния,

може тематиката за Дунавската тактика и Черноморската да придобият доста действителни измерения, както по време на председателството на Австрия, по този начин и на Румъния. Те ще поддържат и това, което вършим ние на Балканите с нашите сътрудници. Това, което България и Румъния вършат и желаят да създадат, е в интерес на всички – и кулоар номер 8 и Букурещ –София и към Турну Мъгуреле, това, всичко е в интерес на нашите нации, сподели още Борисов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР