На Балканите ще се строи център за лечение на онкоболни

...
На Балканите ще се строи център за лечение на онкоболни
Коментари Харесай

Създават балкански научен център с технология от ЦЕРН

На Балканите ще се строи център за лекуване на онкоболни с нова технология , създадена от ЦЕРН. Все още няма решение в коя страна ще е той, само че съгласно проф. Леандър Литов България има всички шансове да е определената страна.
 
Проектът ще коства сред 200 и 220 млн. евро, а финансиране ще се търси по програмата за развиване на Югоизточна Европа и по-конкретно - на Западните Балкани.
 
Идеята е да се построи теоретичен център за лекуване на туморни болести със снопове от протони и леки йони, изясни физикът в ЦЕРН проф. Леандър Литов . Въпросното лекуване е доста по-щадящо за пациентите и това е огромното му преимущество, сподели още професорът.
 
Центърът ще предлага лекуване на онкологични болести посредством така наречен адронна терапия с потреблението на протонно и йонно излъчване , което е доста по-щадящо за пациентите и с доста по-висока степен на повлияване на онкологични болести, спрямо стандартната рентгенова терапия, обясни той.
 
Проф. Леандър акцентира, че сходен център може да обезпечи лекуване за 1500 души годишно и диагностика за 2000 души, като за неговото създаване ще са нужни към 6 години.
 
В света има 10 такива центрове, а 4 от тях  са в Европа. Досега по тези способи в света са лекувани над 150 000 индивида, а  в Германия то коства 50 000 евро. Целта е в този център за лекуването на български пациенти да са нужни не повече от 25 000 евро, а разноските да се поемат от Здравната каса.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР