На Балканите се е оформил нов маршрут за бежанците, които

...
На Балканите се е оформил нов маршрут за бежанците, които
Коментари Харесай

Нов балкански маршрут зa мигрантите

На Балканите се е оформил нов маршрут за бежанците, които са се насочили към Централна Европа, написа немския Die Welt.

Според шефа на ФРОНТЕКС Фабрис Леджери новото трасе минава през Гърция, Албания, Босна и Херцеговина и Хърватия. После маршрутът на мигрантите продължава към Словения и оттова, нормално през Австрия и Чехия, към Германия и други страни на Северна Европа. Някои мигранти от Словения потеглят на запад към Италия и оттова към Франция и от време на време към Англия.

Пред "Велт " Леджери е декларирал, че сега балканският път се употребява от към 800 души месечно, което е доста по-малък брой спрямо 200-те хиляди души, които минаха по този маршрут през 2015 година



Директорът на ФРОНТЕКС декларира още, че на сухопътната граница сред Гърция и Турция напролет е записано сензитивно нарастване на мигрантския поток, който обаче от този момент още веднъж е понижен. "Сред бежанците записваме и доста турски жители - съперници на режима, държавни чиновници, публицисти, кюрди, които напущат Турция след несполучливия опит за прелом ", споделя Леджери. Т

ой обаче отбелязва, че в тази част на Гърция няма център за регистрация на мигрантите, каквито има на островите в източната част на Егейско море, което разрешава на мнозина от мигрантите да продължат към Централна Европа, без да бъдат регистрирани. "Провеждаме диалози с гръцките управляващи, с цел да подобрим контрола на сухопътните граници ", споделя Леджери.

Германското държавно управление отдава изключително значение на регистрацията на бежанците в първата страна на влизане в Европейски Съюз, тъй като те би трябвало да бъдат върнати там съгласно настоящия Дъблински правилник, напомня Die Welt. Споразумението сред трите ръководещи партии през предходната седмица, което потуши по-нататъшната ескалация на държавната рецесия в Германия, планува неотложно връщане в границите на 48 часа на бежанците, които са подали молба за леговище в друга страна членка на Европейски Съюз, в съответния случай - в Гърция.



Това ще става по силата на двустранна конвенция, която се чака Гърция и Германия да подпишат до края на месеца. Гръцкият министър председател Ципрас е поел ангажимент пред канцлера Меркел за подписването на спогодбата, която Берлин желае да употребява за модел за споразуменията и с други страни членки на Европейски Съюз.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР