На Балканите политиците се оказаха по-смели от историците. Сега е

...
На Балканите политиците се оказаха по-смели от историците. Сега е
Коментари Харесай

Във Варшава! Захариева с послание към колегите си на Берлинския процес: Да казваме истината на младите

На Балканите политиците се оказаха по-смели от историците. Сега е време да променим и учебниците, тъй като би трябвало да споделяме истината на младежите, а не да подценяваме общата си история и да ги учим на шовинизъм. ”

Това обръщение насочи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във Варшава на срещата на външните министри от Берлинския развой, написа izbori.bg.

Форумът има за цел да приготви Срещата на върха на Берлинския развой за Западните Балкани през юли в Познан, като министрите разискаха и двустранните въпроси в района в почтен и прям диалог.

Българският първи посланик се концентрира на настоящите двустранни връзки с Република Северна Македония, защото по общо самопризнание на всички нейни сътрудници тъкмо те се оказаха тласък за европейската интеграция на целия район.

“Всички на Балканите сме доста прочувствени хора и по този начин беше по време на договарянията за Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония, само че най-после постигнахме позитивни резултати. Крайъгълният камък в двустранните ни връзки е общата история. Една трета от българите в действителност имат корени от географската област Македония и във всяко семейство има най-малко един предшественик, който е пролял кръвта си за Освобождението на Македония ”, посочи Захариева.

Българският вицепремиер установи: “Увеличиха се стокообменът и туристите. Ние бяхме едни от едни от първите, които ратифицирахме контракта на Република Северна Македония за участие в НАТО. Хората от двете страни на границата желаят да се свързват. Но има още доста път да се извърви във връзка с общата ни история - направихме двустранна мултидисциплинарна комисия, само че от време на време виждам повече воля от държавните управления, в сравнение с от членовете на тази комисия от македонска страна. ”

“Първо взехме решение отворения си въпрос с нашите съседи от София, по-късно с Атина. С Катя работихме доста, защото районът е доста богат на история, само че от време на време не съумяваме да я използваме, с цел да гледаме в бъдещето - сподели министърът на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров. - Взаимното доверие е доста значимо и мисля, че успяхме да реализираме това с Катя. По време на договарянията с България разбрах, че би трябвало да се регистрира ползата и на съседа, и двете страни би трябвало да бъдат удовлетворени, не някой да победи. Преговорите са сложни, приложението на контракта. - също. ”

Първите дипломати на страните от Берлинския развой и от Западните Балкани бяха единомислещи, че Договорът сред София и Скопие е бил първото политическо деяние, което форсира процесите по евроатлантическа интеграция на целия район.

“Договорът с България бе същинско ентусиазъм за района. Сега очакване махането на роуминга и работа по свързаността ”, сподели полският външен министър Яцек Чапутович, чиято страна ръководи сега Берлинския развой.

“Ние и България сме били в спорове доста по-дълго от Германия и Франция, само че в този момент сме отличен образец за добросъседство ”, установи и външният министър на Гърция Йоргос Катругалос.

Берлинският развой е дипломатическа самодейност, стартирана персонално от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 година Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Албания, както и страните членки на Европейски Съюз - Германия, Франция, Австрия, Италия, Хърватия, Словения, Полша, Гърция и България.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 n eXu s (преди 2 минути) Рейтинг: 21369 | Одобрение: -16981 Да, но като им кажем истината и младите се сърдят. Последните желаят да си лежат на топличко с климатик с 1500 заплата, а че не знаят нищо по специалността си, главите им са празни (0 книги), а трудовата дисциплинираност - нулева - това не го одобряват и се сърдят. Arkiva Shqip | Max Productional | Redbox Entertainment | Eran Production | Entermedia/Mixey Music | DIEZ Music (AL)Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM Напиши коментар

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР