На Балканите има нов лидер - американската дипломация. Това каза

...
На Балканите има нов лидер - американската дипломация. Това каза
Коментари Харесай

Първанов: Американската дипломация е новият лидер на Балканите

На Балканите има нов водач - американската дипломация. Това сподели Георги Първанов, президент на България в интервала 2002 – 2012 година в предаването "Денят стартира с Героги Любенов " по Българска национална телевизия.

"Вижте последните дни срещите на Ципрас с вицепрезидента на Съединени американски щати. Очевидно, че Щатите са в основата на всичко това, което се случи - нека да е за положително ", сподели още той и съобщи, че прибавянето на географски местоположения към името на Македония остава недопустимо.

Георги Първанов съобщи, че Българското европредседателство е било сполучливо, изключително в частта си за евроинтеграцията на Западните Балкани. Той добави, че Скопие гледа към Европейски Съюз и НАТО поради взаимни отстъпки от страна на България и посочи, че американската дипломация е новият водач на Балканите.

"Очаквах да има шаблонни, общоприети документи, само че популярност Богу видяхме европейска вероятност за някои от нашите съседки, което може да ни радва ", сподели той. Скопие гледа към Европа поради компромисите на София, съобщи Георги Първанов. Според него името „ Северна Македония “ угажда на Гърция, тъй като снема претенциите на Македония към античната история, само че претенциите към българската история не престават.

Според Георги Първанов модернизацията на армията би трябвало да отива към средства, които могат да се употребяват за битката с тероризма. Той добави, че въпреки всичко думата има военната експертиза, само че посочи, че сегашният президент Румен Радев не следва да постанова мнението си по въпроса в качеството си на държавен глава. "Това че президентът Радев е бил боен, не му дава право да се изрича като държавен глава, налагайки своята експертиза ", съобщи той. Георги Първанов добави, че президентът Радев в действителност е бил изолиран от Европредседателството, само че това не му е давало съображение да е прекомерно сериозен към достиженията му.

Георги Първанов засегна и тематиката за модернизацията на Българската войска и съобщи, че така наречен "голям шлем " от енергийни планове е бил най-хубавото решение за капиталови планове през всичките години на прехода. По думите му е положителен факт, че първите държавници бяха на посещаване в Москва, което е дало късмет да се деблокират плановете, за което е имало "намеци ". Той отхвърли обаче да става дума за грандиозни капиталови проекти.

"Нещо непретенциозно може да се случи. От газопровода "Южен поток " остава може би една тръба и то при положително предпочитание освен на Русия, само че и от Турция. Що се отнася до "Белене ", там схемата е доста по-сложна, тъй като китайци се спрягат за евентуален вложител, стана дума и за французите. несъмнено мъчно ще минем без руснаците, само че това е работа на способените звена ", сподели в умозаключение той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР