На Балканите двустранните отношения никога не са само двустранни. На

...
На Балканите двустранните отношения никога не са само двустранни. На
Коментари Харесай

Бисер Банчев: Двустранните отношения на Балканите никога не са само двустранни

" На Балканите двустранните връзки в никакъв случай не са единствено двустранни. На везните и на двете страни са сложени доста съществени ползи, задължения и доста съществени въпроси за отстъпка и това усложнява решението. " Това сподели в предаването " 12+3 " доктор Бисер Банчев от Института по балканистика към Българска академия на науките в коментара си за териториалните искания и разногласия сред Косово и Сърбия. Той проучва предлагането на косовския президент за " промяна " на границата със Сърбия: 

" В общоприетия темп на договарянията, които започнаха април 2013 година (от съглашението, което отвори вратата за решаването на огромните проблеми), на 4 и 5 август трябваше в Косово да бъде направен уставен документ, който да дефинира пълномощията на Сдружението на сръбските общини. Очевидно и двете страни не са подготвени да се спогодят по този въпрос и нямаше по какъв начин публично да го разгласят. Затова се откриха много други мотиви и напрежения, които аз смятам, че са малко режисирани, тъй като и двете страни би трябвало да създадат доста съществени взаимни отстъпки и към момента публичното мнение от двете страни на границата (това, което назоваваме граница) не е готово. Подозирам един общоприет политически метод да се сътвори оптимално напрежение и отмалялост измежду публичното мнение, та най-после с признателност да бъде признато каквото и да е решение. "

Банчев цитира мнения, че " в случай че до пролетта се откри решение, сръбският президент, косовският президент и ръководителят на европейската външна политика Могерини следва да бъдат препоръчани за Нобелова премия. "
Въпреки спънките Банчев счита, че договарянията ще продължат: " Има случаи, когато в интернационалните връзки, когато самото продължение на договарянията е триумф. И това сигурно ще бъде регистрирано ".
Цялото изявление е в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР