На български излиза книгата „Небесни тела“ на Джуха ал Харити

...
На български излиза книгата „Небесни тела“ на Джуха ал Харити
Коментари Харесай

Съдби и любов на екзотичен кръстопът във високо отличения арабски роман „Небесни тела“

На български излиза книгата „ Небесни тела “ на Джуха ал Харити (изд. Вакон), станала притежател на интернационалната премия за литература „ Ман Букър “ 2019 година и определена пред пет други романа от Европа и Южна Америка, в това число книгата на миналогодишната победителка Олга Токарчук от Полша.

Действието на романа се развива в селището Ал Ауафи в Оман , където се срещаме с трите дъщери на главата на патриархална фамилия Азан : Мая, която се омъжва за Абдала, въпреки че е влюбена в друг; Асма, която подписва брак без обич, водена от възприятие за дълг, и Хаула, която отхвърля всичките си претенденти в очакване на своя обичан, който е емигрирал в Канада.

Съдбата на трите дами и техните фамилии обрисува прехода на Оман от обичайното следколониално общество, в което към момента се е употребявал рабски труд и дамата е била сложена в безусловно послушание, към новите условия , в които петролният взрив е белязал обществените връзки в комплицираната настройка на личностни желания, съвременна технология и пари.

В тази плетеница от връзки и страсти самият Азан е обаян от хубостта на бедуинската госпожица, което слага на тестване и неговия брак . Едно потомство по-късно Абдала, който е в печал след гибелта на своя татко - прочут търговец, споделя за лишеното си от обич настояще в един толкоз изменен свят, в който децата му търсят своето място.

Историята е показана с сбит изказ и в елегантна конструкция, а в центъра на книгата е заплетена конспирация, показваща основаването на един нов Оман, забелязан през призмата на проблемите и любовните случки на една фамилия .

 книга Издателство Вакон

Джуха ал Харити е родена през 1978 година в Оман. Получава образованието си в своята татковина и във Англия, като изготвя докторат по класическа арабска литература в Единбургския университет. Работи като доцент в Арабския факултет на университета „ Султан Кабус “ в Мускат. Автор е на 10 книги, в това число два сборника с разкази, две книги за деца и три романа. През 2016 година получава премията „ Султан Кабус “, присъждана за принос в културата, изкуствата и литературата, за романа си „ Наринджа “. През 2019 година книгата „ Небесни тела “ (Celestial bodies) получава интернационалната премия „ Ман Букър “, трансформирайки се в първата арабска творба, удостоена с това високо литературно самопризнание. Джуха ал Харити e първата оманска писателка, преведена на британски език .

 книга Издателство Вакон
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР