На Българската независима енергийна борса токът за бизнеса в петък

...
На Българската независима енергийна борса токът за бизнеса в петък
Коментари Харесай

Токът за бизнеса у нас утре ще е сред най-евтините в Европа

На Българската самостоятелна енергийна борса токът за бизнеса в петък ще е със 7,2% по-евтин, сочат данните на energylive, представени от Българска телеграфна агенция.

Борсата затвори на стойност от 216,38 евро за мегаватчас. Така токът за бизнеса в България на следващия ден ще е с една от най-ниските цени в Европа. По-евтина ще е електрическата енергия в Европа единствено в Испания и Португалия - по 208,41 евро за мегаватчас.

В същото време електроенергийните тържища в Европа се намалиха сред 2,4 и 17,5 на 100, демонстрират данните на платформата energylive в сегмента " ден напред " за на следващия ден, 10 декември.

Всички тези стойности важат за бизнес потребителите. Домакинствата у нас купуват електрическа енергия по контролирани от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Къде е най-скъп токът

Най-високата цена на тока на следващия ден ще бъде в Швейцария - 270,25 евро за мегаватчас, като там се регистрира 4,7% намаляване в съпоставяне със стойностите за през днешния ден.

Единственото покачване в цената на електрическата енергия се регистрира в Гърция. Там токът за на следващия ден ще е с 1,3 % по-скъп по отношение на този с ден за доставка за през днешния ден и ще коства 231,83 евро за мегаватчас.

Газът също поевтиня

Цените на природния газ в четвъртък са надолу, като на нидерландския хъб TTF котировките се намалиха с 5.75 евро до 97.10 евро за мегават час.

Причината е по-мекото метеорологично време в Централна и Западна Европа и повишение на газовите потоци от Норвегия след прекратяване на спиранията на подаването от газовото находище " Трол ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР