На българо-турската граница положението не е много по-различно от това,

...
На българо-турската граница положението не е много по-различно от това,
Коментари Харесай

Проблемът с блокираните български тирове на турската граница продължава

На българо-турската граница ситуацията не е доста по-различно от това, което беше през вчерашния ден. Това съобщи изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев пред БНР. Той уточни, че все още има тирове, които престояват на граничния пункт , само че се чака казусът да се реши през идващите дни.

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че стотици български камиони са блокирани на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капъкуле ". До обстановката се стигна, откакто преди дни турските управляващи вкараха спомагателен надзор и не пускат нито един водач да продължи, в случай че има неплатени пътни санкции или такси за територията на Турция.

От Министерството на външните работи оповестиха, че Генералното консулство в Одрин е готово да спомага при недоволства по отношение на новата система за заплащания на Граничен контролно-пропусквателен пункт в южната ни съседка.

Очаквахме след въвеждането на тази нова система да бъдем осведомени по-рано и всеки наш транспортьор да ревизира на уеб страницата какви санкции има и респективно да бъдат готови водачите, изясни Арабаджиев. Това обаче по този начин и не случило. Той уточни и проблем с консолидираното на системата.
 България подготвена да спомага на водачите при проблеми на турската граница
България подготвена да спомага на водачите при проблеми на турската граница

Въведената система за събиране на незаплатени толтакси или наложени санкции докара до блокиране на стотици български тирове

" Налице са доста случаи, при които в уеб страницата попада сума - да речем от 50 или 100 лири, а когато водачът отиде да заплати санкцията, му се споделят напълно други числа - 2000-3000 лири. В последна сметка, с цел да премине един водач, би трябвало да заплати санкцията ", уточни Арабаджиев.

От генералното консулство на България в Одрин оповестиха, че досега не са получавали недоволства от български превозвачи , само че са подготвени да спомагат при нужда.

Арабаджиев акцентира, че турските превозвачи също осъзнават казуса и са на мнение, че казусът е в консолидираното на самата система - тъй като пътните такси се събират от други органи, а в този момент са трансферирани към Министерство на търговията и митниците.

Той прикани родните превозвачи да запазят всички документи при сходни случаи, с цел да може по-късно да се подаде обжалване.

Арабаджиев увери, че ще се упорства за решение на казуса както от министъра на превоза, по този начин и от министъра на стопанската система.

Считаме, че и по дипломатически път би трябвало да се сезират турските митници, приключи той.
 Стотици български тирове блокирани на турската граница поради неплатени санкции
Стотици български тирове блокирани на турската граница поради неплатени санкции

Родните превозвачи желаят незабавна среща на транспортните министри поради проблема
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР