На България се пречи да излъчи редовно правителство, защото едни

...
На България се пречи да излъчи редовно правителство, защото едни
Коментари Харесай

Йордан Цонев: На България се пречи да има редовен кабинет

На България се пречи да излъчи постоянно държавно управление, тъй като едни “евроатлантици ” заблуждават задграничните ни сътрудници. А техните “говорещи глави ” - анализаторите им по “завладените ” медии, основават публичната настройка, че такова ръководство не може да се случи.

Това изясни зам.-председателят на Народното събрание и на Движение за права и свободи Йордан Цонев по време на дебата по декларацията на “Промяната ”, с която се искаше Народното събрание да задължи служебния кабинет да внесе бюджет.

“Анализаторите ни внушават, че не може (б.р. - да се излъчи кабинет), тъй като някои проксита на този кръг не могат да създадат независимо болшинство. Искам да се обърна към нашите евроатлантически сътрудници - ние разбираме, че никой не ни оказва помощ в това. Пречи се България да има същинска непоклатимост, политическа, икономическа, всякаква ”, съобщи Цонев от трибуната, като авансово направи ангажимента, че ще е пряк, а няма да си служи с Езопов език.

“В политиката и в правния мир няма вакуум, когато 4 Народното събрание подред не могат да излъчат или излъчват нестабилни болшинства. Българският народ споделя кой с кого може да се коалира, споделя, че всеки от нас с всеки може, по тази причина ни е пратил тук ”, разчете той вота на българите. Почти всички гласоподаватели желали парламентарните сили да спрат да се карат, да намерят общ език, да спрат да ги занимават с избори и да има кабинет.

Цонев упрекна Политическа партия и Демократична България, че не се пробват да водят същински диалози за кабинет. “Двете партии не вършиме това, което казвате. Твърдя, че няма диалози поради публичната среда, която се основава от медии и набутаните там говорещи глави и анализатори ”, продължи той. И уточни, че публичното мнение се образува “под диктата на малките екрани, на кръга “Капитал ” и 20 говорещи глави ”, които още преди да са били ясни резултатите от изборите, почнали да изясняват по какъв начин не може да стане държавно управление.

Цонев подсети, че при приемането на предния бюджет и последвалата му актуализация множеството оферти са направени от опозицията - значи консенсус може да се откри, въпреки и мъчно. Даде образец и с конституционното болшинство, което действително имат в това Народно заседание партиите, изповядващи евроатлантическите полезности.

Декларацията, препоръчана от “Промяната ”, още веднъж ги опълчи с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Парламентът би трябвало да каже обществено, че служебният кабинет нарушава закона с отхвърли си да внесе бюджет, поддържа я съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов. И подсети, че дясната коалиция желае конституционни промени за премахването на институцията служебно държавно управление.

А лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова още веднъж нападна президента, че упражнявал еднолична власт. “Кое политическо болшинство им разпореди търгове за газ след 10 година? Знаете ли какъв брой неща се случват без политическо болшинство? Подхвърлят ни се провокации и се хващате ”, ядоса се тя на парламентарния спор, който се изродил в обвинявания, вместо да се вземе решение за топене на обществените заплащания.

Опитът да се задължи Министерски съвет със задна дата да внесе бюджет “ще се учи във всички юридически и стопански факултети като пагубен образец за систематичен юридически нихилизъм ”, предизвести шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

След близо 5 часа кавги настояването бе отхвърлено със 127 гласа, поддържаха го единствено Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България. Това обрича страната на неустановеност и рискува влизането ни в еврозоната от 2024 година, разяснява съпредседателят на Политическа партия Асен Василев. И подсети, че по остарелия бюджет ще би трябвало да се работи до юли следващата година, в случай че не се образува постоянен кабинет.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР