На Бъдни вечер приключват коледните пости. От днес хората, спазващи

...
На Бъдни вечер приключват коледните пости. От днес хората, спазващи
Коментари Харесай

След коледните пости: Трябва да имаме едно наум с храната

На Бъдни вечер завършват коледните пости. От през днешния ден хората, спазващи поста пред последните 40 дни, могат да употребяват всевъзможни храни, без изключение.
Съветите на експертите обаче са този преход към всекидневно уравновесено хранене да бъде равномерен, а не още в първия ден след постите да се одобряват големи количества скотски артикули, тъй като това неизбежно крие опасности за храносмилателната система.
Всеки, който е спазвал поста, би трябвало да има едно мислено, тъй като в тази поредност от зимни празници изкушенията са доста. Организмът се нуждае от избран интервал, с цел да се пренастрои на нов режим на хранене, разяснява доктор Александър Кацаров, основен помощник в Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия /ВМА/.
По думите му, преяждането постоянно е рисково, като изключително чувствителни към честата „ злоупотреба” с храна са панкреасът, стомахът и жлъчката, тъй като храносмилането се реализира значително от тях. Разбира се, реакцията на всеки организъм е самостоятелна, неведнъж се стига и до болнично лекуване.
Рязкото връщане към отрупаните маси е стрес за организма и може да бъде съпроводено с възприятие за дискомфорт, за тежест. Системното прияждане във времето води до затлъстяване и съпътстващите го други болести. В случая приказваме за натрупали се еднократни преяждания около многото празнични дни, което главно въздейства върху гастроинтестиналния тракт, несъмнено, само че натоварва повече сърдечно-съдовата система, акцентира експертът.
По думите му, чести пациенти към Коледа в Спешното поделение на ВМА са хора, изпитващи възприятие за тежест, за болежка, изключително след банкет на целулозни храни, каквито са обичайните за тези празници сарми, фасул, леща и така нататък
Като цяло, идват хора, чиито недоволства не са минали няколко дни и се постанова използването на лекарства. Особено деликатни би трябвало да бъдат хората с ендокринни проблеми, със сърдечно-съдови болести, акцентира още доктор Кацаров.
Няма храна, с която можем да си позволим да прекалим. Моят съвет е хората да се хранят постепенно и умерено и да стават даже леко гладни от масата. По този метод ще се усещат удобно, с добър физически тонус, безапелационен е експертът.
И още от препоръките за спокойни празници - яжте единствено, в случай че сте гладни; хубаво е в едно хранене да не се смесват месо и млечни продукти; избягвайте комбинацията на месо с така наречен тежки въглехидрати като картофи, ориз и боб; не прекалявайте с алкохола и безусловно пийте доста вода, тъй като това покачва качеството на храносмилателната система.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР