На Баба Меца й се ядат дренкиБаба Меца казала: "Тази

...
На Баба Меца й се ядат дренкиБаба Меца казала: "Тази
Коментари Харесай

Акценти от седмицата

На Баба Меца й се ядат дренки

Баба Меца споделила: "Тази година ще има доста дренки! " Попитали я от кое място знае. А тя дала отговор: "Ами, доста ми се ядат ".

Горе-долу на този анекдот наподобява неотдавнашното посещаване на българския министър председател Бойко Борисов в Туркменистан за присъединяване в Първия Каспийски стопански конгрес. С кого защо ли не приказва министър-председателят там – за каспийския газ, за газовия хъб "Балкан ", за АЕЦ "Белене ", за яхти и фериботи в Черно море... Но най-много за огромни вложения във тип на фабрики за коли. Както нормално от чужбина Борисов ни заяви хубавата вест - с изключение на дето чакаме "Фолксваген " да вземе окончателното си решение, и "Хюндай " се канели да влагат 1,5 милиарда $ у нас.

По този мотив министър председателят сътвори и най-големия си бисер. "Ние към този момент толкоз доста вложения имаме, че нямаме служащи - да ги привличаме. Проблемът в България е с работната ръка сега ".

Дания пусна първата ипотека с негативна рента в света

Редица банки обмислят да трансферират бремето на негативните лихвени проценти върху по-заможните си клиенти. Датската Jyske Bank обаче поема в противоположната посока. Тя стана първият ипотечен заемодател в света, отпускащ ипотечни заеми с негативни лихви от минус 0.5 %. Това на процедура значи, че банката заплаща на бъдещите притежатели на жилища, с цел да я освобождават от наличните средства и освен това на падежа на ипотеките те ще върнат по-малко пари в сравнение с са взели назаем.

Jyske Bank - третата по величина кредитна институция на Дания, стартира да предлага на кандидатстващите за заеми десетгодишна договорка с минус 0.5% рента. Нейният по-голям локален съперник - Nordea оповестява, че ще пусне 20-годишни заеми с закрепен нулев лихвен % и 30-годишна ипотека с 0.5% рента.

ЕЦБ желае банките да ускорят подготовката за Брексит без договорка

Банките в Обединеното кралство изостават доста в графика си за пренасяне на спомагателни чиновници и запаси в Европейския съюз, при положение, че Англия напусне блока на 31 октомври без съглашение, оповестиха от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Много основани в Лондон банки би трябвало да разширят своите интервенции в Европейски Съюз, с цел да продължат да работят в блока след Брексит, според проекти, контрактувани с ЕЦБ. Но Централната банка съобщи, че финансовите институции са преместили „ доста по-малко действия, функционалности и чиновници “ от своите интервенции в Европейски Съюз, в сравнение с в началото е било планувано. „ ЕЦБ в този момент чака банките да ускорят осъществяването на своите проекти “.

Големият гърмеж и терасата на Пламен Георгиев

Случващото се към терасата на някогашния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев е доста показателно и е извънредно забавно за науката.

От една страна то е доказателство, че терасата е необикновен тип материя. Или по-скоро антиматерия. А както е известно, антиматерията е формирана от античастици, по този начин както материята се състои от частици. При допир на частици и античастици, те се нулират, а масата им се трансформира в сила.

Терасата на Пламен Георгиев е прелестна илюстрация за антиматерия. При до момента й с частиците, кварките, електроните и протоните формиращи структурата на такива материални държавни институции като КПКОНПИ, Национална агенция за приходите и прокуратурата, се породи и упования за науката резултат - цялостна анихилация и отменяне на явлението.

Няма тераса, няма проблем, няма спор на ползи, няма спекулация и корист със служебно състояние. Няма. Нула.

Най-после – локални избори с конспирация

Безпристрастните и способени наблюдаващи на политическите процеси у нас – намерено или не – реализираха рядко срещано единодушие към прогнозата, че идните през есента локални избори крият доста незнайни и евентуални изненади. Това безспорно би било сериозна смяна на една от преобладаващите характерности на българската политика през последното десетилетие – наложеното с едни или други средства предимство на ГЕРБ в електоралната конкуренция (такава, каквато тя се постави у нас).

Превъзходството на ръководещата партия се дължеше на два съществени фактора – мощта на нейната изборна машина, конструирана и ръководена от Цветан Цветанов, и слабостта на съперниците й. Второто не трябва да се подценява, макар че „ битите” в своите пояснения на тази наклонност по предписание натъртват на първото. В няколко случая през последните години ГЕРБ влизаше в предизборни акции с отслабена кондиция и даже в рецесия (както бе на последните евроизбори), само че конкуренцията (най-вече БСП) все се изхитряваше да пропилее разкрилите се благоприятни условия. Това приказва – с изключение на за други недостатъци – за формирал се комплекс. Нищо не вещае по-точно загубата от страха, че (пак) ще загубиш. Това незабавно се долавя от обществото и то реагира безпогрешно.

Засегнатият от чумата "Свинекомплекс Николово " има нов притежател

Публичното сдружение "Свинекомплекс Николово " АД, което бе измежду първите по-големи производители от сектора, което пострада от африканската чума по свинете, към този момент има нов мажоритарен притежател, оповестиха от компанията.

Софийският производител на фуражи "Вианд " ЕАД е купил още 1 133 243 акции от капитала на "Свинекомплекс Николово ". Така дяловото му присъединяване е повишено до 3 416 204 броя, представляващи 97.60% от книжата с право на глас. Продавач е "Вестпарк файненшъл груп ", който се е освободил същия пакет акции, и към този момент няма акции в капитала на "Свинекомплекс Николово ". Сделките са регистррани в "Централен депозитар " на 9 август.

В средата на юли софийският производител на фуражи купи над 65% от свинекомплекса, като е платил по 0.93 лева на акция на продавачите "Пимаро България " и "Хайбрид ", което му е коствало над 2 млн. лв.. Сделката е осъществена без значение от това че в това време във фермата край Русе беше открита африканска чума по свинете, което наложи пък животните да бъдат унищожени.

Апетитни военни парцели ще сменят притежателя си

Както стана известно Министерството на защитата се е разплатило изцяло с Правителството на Съединени американски щати за покупката на осемте самолета F-16 Block 70 и обвързваното с тях съоръжение и въоръжение, като е превело цялата сума по договорката в размер на 1.2 милиарда щатски $. И явно в този момент ще би трябвало да цялостни изпразнената си торбичка.

За тази цел към този момент са готови за обмен 100 парцела с отпаднало предопределение, "предвидени за реализиране на разпоредителни дейности “. Прави усещане, че огромна част от парцелите, с които военното ведомство счита да се раздели по този мотив са много атрактивни.

ДНСК апелира решението за рестарта на строителството на "Златен век "

Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) апелира решението пред Върховния административен съд, с което бе анулирано прекъсването на строителството на небостъргача на "Артекс " - "Златен век ".

В края на юли Административният съд в София анулира заповедта за прекъсване на градежа "Златен век ". В решението на съда тогава бе подчертано, че няма каквито и да е правни учредения за разпореденото прекъсване на небостъргача в Лозенец. Магистратите обосноваха своето решение, като акцентираха, че след презаверяването на разрешението за градеж стартира да тече нов период, а последната заповед е на основния проектант на София Здравко Здравков и е от 2018 година Това значи, че десетгодишното позволение за градеж на "Златен век " изтича през 2028 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР