На азиатска среща на върха миналата седмица вицепрезидентът на САЩ

...
На азиатска среща на върха миналата седмица вицепрезидентът на САЩ
Коментари Харесай

Си Дзинпин опитва да намали американското влияние във Филипините

На азиатска среща на върха предходната седмица вицепрезидентът на Съединени американски щати МайкПенс и китайският президент Си Дзинпин си размениха нападки и показаха противоречащи си визии за Азиатско-тихоокеанския район, наклонени към един от двата полюса - Съединените щати или Китай. Това написа електронното издание на вестник Washington Post, представено от " Фокус ".
Часове по-късно, китайският водач отпътува за Югоизточна Азия, с цел да омайва съдружниците на Вашингтон.
Си дойде във Филипините във вторник, като първият китайски водач на държавно посещаване през последните 13 години. Той сложи венец на монумент на филипински народен страдалец, преди да подпише десетки съглашения, в това число забележителна договорка за изследване на петрол и газ в оспорваното Южнокитайско море.
Визитата на Си във Филипините – в миналото непреклонен съдружник на Съединени американски щати с дълбоки исторически и културни връзки с Америка - показва по какъв начин Югоизточна Азия и Тихия океан се трансфораха в полесражение на ускоряващата се конкуренция за световно въздействие сред Пекин и Вашингтон.
„ Китай и Филипините са близки съседи с хилядолетна история на продан, добросъседство, другарство ", сподели Си при откриването на двустранните срещи във вторник, „ а съдействието е единственият верен избор “.
Залозите в Манила са огромни и Си търси да завоюва президента Родриго Дутерте с великодушни вложения, до момента в който се постанова да се изправи против филипинските военни, които остават близки до Съединени американски щати и се стремят към по-тесни връзки с Вашингтон.
„ Филипините са евентуално украшение в короната на Си във външната му политика “, съобщи Ричард Хейдариан, боен анализатор от Манила. „ Никой различен китайски президент не е бил толкоз близо да откъсне Филипините от сферата на въздействие на Съединени американски щати “. Хейдариан разказва южно-азиатската страна като „ основна “ в азиатската геополитика.
Когато Си и Дутерте оповестиха съглашение във вторник, което ще приготви пътя за взаимно изследване на петрол и газ в Южнокитайско море, то представляваше кулминационната точка на поврат на две страни, които бяха блокирани в горчиви териториални разногласия години преди Дутерте да вземе властта през 2016 година
Филипинският президент първо посети Пекин тази година, шокирайки света, като обърна гнева си към Съединени американски щати и даде обещание да откри в Си нов постоянен сътрудник, който може да обезпечи вложения на стойност милиарди долари.
В коридорите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Сингапур той упрекна Съединените щати, че се поддават на напрежение с продължаващи военни игри и военноморски образования във водите на Южнокитайско море. Военният флот на Съединени американски щати организира учения предходната седмица във Филипинско море, в интернационалните води на изток от Филипините.
Китай „ към този момент има “ оспорваните води на Южнокитайско море, съобщи Дутерте пред кореспонденти. „ Китай е там. Това е действителност, а Америка и всички останали би трябвало да осъзнаят, че те са там”.
Дутерте се надява, че договорът ще бъде в брой. От повече от две дузини съглашения, подписани сред двете страни във вторник, доста свързани с инфраструктурата, в това число в гр. Давао, където Дутерте беше кмет преди да стане президент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР