На автомобилното изложение в Париж през 2016 г. Mercedes-Benz представи

...
На автомобилното изложение в Париж през 2016 г. Mercedes-Benz представи
Коментари Харесай

Mercedes-Benz EQC - първият изцяло електрически Mercedes-Benz

На автомобилното ревю в Париж през 2016 година Mercedes-Benz показа своята нова марка за артикули и технологии за електромобилност. Две години по-късно, през септември, настъпи моментът за Световната премиера на първият напълно електрически Mercedes-Benz - EQC. Със своя изчистен, явен дизайн и цветови акценти, присъщи за марката, той е пионер на авангардния образ на електрическия автомобил. По отношение на качеството, сигурността и комфорта, EQC е Mercedes-Benz измежду електрическите транспортни средства с извънредно безапелационен общ брой от характерности. Това включва и динамично показване, с помощта на два електрически мотора на предната и задната ос с комбинирана мощ от 300 kW. Усъвършенстваната оперативна тактика разрешава електро-пробег, преизпълнен 450 км съгласно NEDC (предварителни данни). EQ също предлага услуги за съгласуваност с Mercedes me и прави електрическия автомобил комфортен и подобаващ за всекидневно шофиране. EQC също по този начин символизира началото на нова епоха на подвижност в Daimler.


" С EQC – първият напълно електрически SUV от Mercedes-Benz – ние активираме прехода. Електрическото задвижване е главен детайл в подвижността на бъдещето. Ето за какво влагаме повече от 10 милиарда евро за разширението на портфолиото си за модела EQ и повече от един милиард евро за световното произвеждане на акумулатори ", показа Дитер Цетче, Председател на Daimler AG и Главен изпълнителен шеф на Mercedes-Benz Cars.



Забележителна характерност на предната част е огромната черна повърхнина на панела, обхващащ фаровете и решетката. За първи път черният панел е обрисуван от горната страна с оптично влакно като образна връзка сред дневните светлини (DRL) с прожекторна визия, като типична характерност на Mercedes-Benz. През нощта това основава съвсем непрекъсната хоризонтална светлинна лента. Вътрешните корпуси на общоприетите фарове MULTIBEAM LED са в черно.

Електрозадвижване: Динамичните характерности дават отговор на условията за успеваемост

Като първи модел на Mercedes-Benz, който ще бъде пуснат в произвеждане, EQC разполага с напълно нова система за задвижване с плътно електрозадвижване на всяка ос. Това дава на EQC характерността на настрана задвижване на всички колела.

За да се понижи потреблението на сила и да се усили динамичността, електрозадвижването е конфигурирано по друг метод: предният електрически мотор е усъвършенстван за най-хубава резултатност в диапазона от невисок до междинен товар, а задният – дефинира динамичността. Заедно те генерират мощ от 300 kW и оптимален въртящ миг от 765 Nm.



Литиево-йонната батерия, която е с енергиен потенциал 80 kWh (NEDC), обезпечава силата за моторното транспортно средство. Потреблението на сила зависи в огромна степен от стила на ръководство. EQC предлага на водача пет стратегии за ръководство, всяка с разнообразни характерности: COMFORT, CO, MAX RANGE, SPORT и стратегия за самостоятелно адаптиране. При по-икономичните режими на ръководство значима роля играе електронният педал на газта, който подсказва на лидера да пести сила. Водачът също по този начин може да повлияе на равнището на рекуперация, употребявайки по този начин наречените лостчета зад кормилото.

Системата ECO Assist оказва помощ на водача във всяко отношение въз основата на предстоящи промени в изискванията на шофиране: посредством подканяне на лидера, когато е уместно да отпусне педала на газта, например с цел да се съблюдава ограничаването за скоростта, както и посредством функционалности като придвижване по инерция и характерен надзор на рекуперация. За тази цел навигационните данни, разпознаването на пътни знаци и информацията от интелигентните асистенти за сигурност (радар и стереокамера) се свързват и обработват.



Зареждане: Гъвкаво и бързо

Стандартно EQC е оборудван със зареждащо устройство в автомобила (OBC) с водно изстудяване, с мощ от 7,4 kW, което го прави уместно за AC зареждане вкъщи или в публични станции за зареждане.

Зареждането от Mercedes-Benz Wallbox е до три пъти по-бързо, в сравнение с от домакински електрически контакт. Още по-бързо е DC зареждането – което е общоприетоо за EQC – да вземем за пример посредством системи за комбинирано зареждане (CCS) в Европа и Съединени американски щати. В взаимозависимост от статуса на зареждане (SoC), EQC може да се зарежда с оптималната мощ до 110 kW в подобаваща станция за зареждане. За към 40 минути батерията може да бъде заредена от 10 – 80% SoC (предварителни данни).



Мултимедийната система MBUX: с функционалности, характерни за EQC

EQC разполага с новаторска мултимедийна система MBUX – Mercedes-Benz User Experience, която има многочислени характерни за EQ функционалности като статуса на зареждане и енергийния поток. EQ-оптимизираната навигация, режимите на ръководство, зареждащото напрежение и часа на потегляне могат да бъдат следени и заложени посредством MBUX.

Дисплеят има особено EQ меню, където са групирани множеството EQ функционалности.

Интелигентни услуги: Релаксиращо пътешестване от начало до край

Климатичен надзор преди влизане: Това подсигурява, че вътрешността на автомобила към този момент е с мечтаната температура при потегляне. Той може да бъде програмиран непосредствено посредством MBUX или посредством приложението Mercedes me. Сложната система с термопомпа и бустери за електрическо затопляне прави предварителна климатизация на интериора.



EQ-оптимизираната навигация постоянно базира изчислението си на най-бързия маршрут, като се регистрира най-краткото време за зареждане. Благодарение на усъвършенстваната за EQ навигация, клиентите на Mercedes-Benz могат елементарно да намерят станции за зареждане, а Mercedes me Charge им дава комфортен достъп до станциите за зареждане на голям брой снабдители и отвън националните граници.

Активна и пасивна сигурност: Специфична за EQC идея за сигурност

EQC е оборудван с най-новото потомство системи за помощ при ръководство на Mercedes-Benz. В пакета Driving Assistance те включват нови функционалности, като планирана акомодация на скоростта при доближаване до колона от коли: в случай че има колона от коли, Active Distance Assist DISTRONIC понижава скоростта като защитна мярка.

EQC също по този начин дава отговор на най-високите условия във връзка с пасивната сигурност: в допълнение към нормалната, необятна стратегия за изпитване при конфликт Mercedes-Benz ползва спомагателни, изключително строги стандарти за сигурност към батерията и всички съставни елементи, пренасящи електрически ток. Тези стандарти надвишават законовите условия. Конструкцията на EQC е приспособена по този начин, че да дава отговор на специфичните условия на електрическите съставни елементи и батерията и е конфигурирана по този начин, че да доближава нормалното високо равнище на сигурност. Например, нова подрама обгръща съставените елементи на задвижването, ситуирани в предната част, и това устройство се поддържа от нормалните точки на монтиране.



Механична отбрана на батерията: структурата с висока степен на сигурност стартира с монтажната позиция на батерията с високо напрежение под пода на автомобила. Устройството за предпазване на сила е заобиколено от постоянна рама, която може да всмуква сила. Деформационните детайли се инсталират сред рамата и батерията и могат да всмукват спомагателни сили при положение на мощен непряк удар. Предпазителят на батерията в предната част на батерията може да предотврати пробиването на уреда за предпазване на сила от непознати обекти.

Електрическа отбрана на високоволтовата система: богатият опит на Mercedes-Benz с високоволтови системи за задвижване докара до многостепенна идея за сигурност, която се употребява при положение на пътнотранспортното произшествие. Системата за високо напрежение автоматизирано се изключва, обратимо или необратимо, според от тежестта на пътнотранспортното произшествие. Има и точки за изключване, от които спешните екипи могат ръчно да деактивират високоволтовата система.

Тестване: Изпитвания за устойчивост, провеждани по света

До стартирането на пазара 200 прототипа и пред-производствени EQC коли ще преминат изпитвания, покриващи няколко милиона километра на четири континента (Европа, Северна Америка, Азия и Африка). Програмата за изпитване включва повече от 500 самостоятелни теста. Съществуват и специфични проби за електрическото задвижване, горивната клетка и взаимоотношението на всички съставни елементи на задвижването.

Производство: Подготовката е в разгара си в завода в Бремен

Производството на EQC ще стартира през 2019 година в завода на Mercedes-Benz в Бремен. Новият EQC ще бъде интегриран в продължаващото серийно произвеждане като напълно електрическо транспортно средство. Ще бъдат употребявани най-новите индустриални технологии.



Паралелно с това се пуска производството на лични акумулатори за EQC в разширения цех за акумулатори в Каменц (близо до Дрезден).

Наред с Бремен, китайско-германското взаимно дружество Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC) също се приготвя за стартирането на EQC за локалния пазар.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР