На австрийците бе обещано, че страната ще премине през някакъв

...
На австрийците бе обещано, че страната ще премине през някакъв
Коментари Харесай

Някои европейски страни се подготвят за постепенно разхлабване на карантината

На австрийците бе дадено, че страната ще премине през " някакъв тип възкресение " след католическия Великден

Някои европейски страни възнамеряват тактиките си за разхлабване на карантината, като в същото време се пробват да избегнат втора вълна на заразяване с ковид. Голяма част от рестриктивните мерки, парализиращи стопанската система, обаче се чака да останат в действие още няколко седмици, написа Financial Times.

В понеделник австрийският канцлер Себастиан Курц разгласи проект за последователно облекчение на карантинните ограничения от идната седмица. На конференция той съобщи, че страната ще премине през " някакъв тип възкресение " след католическия Великден, като на магазини, които не оферират артикули от първа нужда, ще бъде разрешено да отворят още веднъж, само че ще би трябвало да съблюдават прецизни хигиенични правила.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това изявление беше последвано от решението на чешкото държавно управление от четвъртък нататък да отворят магазините, продаващи артикули за свободното време и строителни материали. Други бизнеси ще възобновят търговия след великденските празници. Прага също по този начин ще разхлаби разпоредбите за самостоятелни спортове навън като тичане и колоездене.

Дания разгласи, че възнамерява да отвори занималните и учебните заведения на 15 април, написа Politico. От държавното управление показват: " Това евентуално ще бъде като вървене по въже. Ако замръзнем по средата на пътя, може да паднем, а в случай че вървим прекомерно бързо, всичко може да се обърка. Затова би трябвало да подхващаме единствено по една деликатна стъпка. Ако отворим Дания прекомерно бързо, рискуваме внезапно повишаване на инфектираните и ще би трябвало да я затворим още веднъж ".

Списък с ограничения за нормализиране

Германия е изготвила лист с ограничения, които ще разрешат последователно връщане към естествения живот след 19 април, написа Reuters. Документът включва наложително носене на маски на публични места, ограничавания за събиранията на хора и бързо следене на контактите на новозаразените. Магазините ще проработят още веднъж, както и учебните заведения в избрани провинции, само че ще останат в действие прецизните ограничения за обществена отдалеченост. Граничният надзор ще бъде омекотен, само че огромните събития и частните празненства ще останат неразрешени.

Същевременно Франция, Испания, Белгия и Финландия са образували експертни комисии, които да проучат опцията за последователно облекчение на карантинните правила за някои бизнеси и за учебните заведения. Испанският министър председател Педро Санчес удължи " затварянето " на страната с още две седмици до 26 април, само че разяснява, че възбраната за работа на всички бизнеси, които не оферират услуги и артикули от първа нужда, ще бъде вдигната след Великден. " Когато сложим кривата на инфекциите под надзор, ще завием към нормалност и към ремонт на стопанската система. Екип от епидемиолози от две седмици работи по проект за рестартиране на икономическата и обществената активност ", споделя Санчес.

Кой може и кой - не

Доклад на немския институт IFO показва, че ще е нужна тактика за " контролиране на риска ". Според нея някои възрастови групи, райони и обществени и бизнес функционалности могат да възобновят активност преди други.

Училищата да вземем за пример могат да възстановят преподаването на уроци, тъй като рискът за остри признаци при децата е по-нисък, само че по-възрастните жители и високорисковите групи може да останат под забрана с месеци. Предприятията, които значително са автоматизирани, също могат да проработят, само че нощните клубове ще останат най-сетне на опашката.

Стъпка по стъпка

Световната здравна организация предизвести, че страните, които желаят да анулират ограничаващите си ограничения за ковид, би трябвало да го вършат последователно, а не внезапно. Прилагането на стъпаловиден метод ще бъде от значително значение за безвредно облекчение на блокирането.

В момента над една трета от света е под някаква форма на изолираност вследствие на пандемията от ковид.

" Би било неприятна концепция да се анулират всички ограничаващи ограничения по едно и също време. Това би следвало да се случва малко по малко паралелно с разбор на данните и подсилване на здравните системи за отбягване на появяването на нови случаи ", споделя лекар Майкъл Райън, началник на програмата за изключителни здравни обстановки на СЗО.

И прибавя, че с цел да се стигне до разхлабване на ограниченията, би трябвало да има подготвени системи за засичане на случаи, следене на контакти, карантиниране на вероятни инфектирани и всеобщо тестване.

След като отговорят на тези основни въпроси, страните би трябвало да се приготвят за преход.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР