На Атанасовден зимата съблича кожуха си, за да дойде лятото.

...
На Атанасовден зимата съблича кожуха си, за да дойде лятото.
Коментари Харесай

За първи път от 70 години отслужиха литургия в храм Свети Атанасий в Арбанаси

На Атанасовден зимата съблича кожуха си, с цел да пристигна лятото. Според националните вярвания, Свети Атанасий доминира над зимните студове, снеговете и ледовете. След повече от седем десетилетия през днешния ден в Арбанаси отвори порти за миряни една от дребното църкви у нас, носещи името на светеца.

Арбанаси, Велико Търново

" Свети Атанасий " е една от петте неповторими средновековни църви в Арбанаси. Отец Киприян служи в селото повече от двайсет години. Днес за първи път влиза в храма, носещ името на светеца, тъй като от 70 години тук не е правено свещенодействие.
Отец Кипирян: Околийският шеф на Горна Оряховица, изпратил зависещ негов старшина да прибере ключовете на петте църкви в Арбанаси. От тогава служби, служения в тези храмове не е имало.
Храмът е издигнат през 1667 година, архитектурата му е впечатляваща, а стенописите са дело на гръцки зограф.
Иван Църов, шеф РИМ - Велико Търново: Това село тук постоянно е било на специфичен статут, хората, които са живеели в него са търгували по цялата Османска империя и това им е давало опция да отделят повече средства за храмовете си.
За първи път от десетилетия миряни се помолиха за здраве в храма.
Стефка Бахчеванова, клиент: Храмовете са нужни за душите ни.Инж. Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново: Това е значимо, да почитаме това, което е оставено от нашите предшественици.
От тази година богослужения ще има във всички средновековни църкви в Арбанаси по време на храмовите им празници.
 На Атанасовден честват и ковачите и ножарите На Атанасовден честват и ковачите и ножарите
Отбелязваме Атанасовден. Днес, както и на Антоновден, честват ковачите и ножарите. Двамата са считани за братя и са показани като ковачи. Все по-...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР