На Архангелова задушница отдаваме почит към покойницитеАрхангелска или Рангелова (мъжка)

...
На Архангелова задушница отдаваме почит към покойницитеАрхангелска или Рангелова (мъжка)
Коментари Харесай

На Архангелова задушница отдаваме почит към покойниците

На Архангелова задушница отдаваме респект към покойниците
Архангелска или Рангелова (мъжка) е една от най-големите задушници. Тя постоянно е в съботата преди празника на лидера на небесното войнство Св. Архангел Михайл. Тази година Архангелова задушница е на 3 ноември.

В този ден се отдава респект към паметта на умрелите, безконечна благодарност на офицерите и бойците, починали за България и на всички паднали в редовете на Българската войска. В този ден във всеки православен храм се прави особено свещенодействие - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.

Спасителят учи, че умрелите не умират в същинския смисъл на думата, а минават при гибелта си от земния във безконечния живот. Затова живите отдават респект и самопризнание на покойниците като вършат помен - възпоменание, тъй че те не са забравени. Това е и връзката сред земната и небесната Църква.

На Архангелова задушница, както на всеки различен помен, се вършат и така наречен раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и други Починалите в Христа не изпитват ревнивост между тях, по тази причина с изключение на на околните, се подава и на хората към прилежащите гробове, даже да са непознати. Ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. Преди 15 години – през 1992 година, Министерството на защитата и Съюзът на военноинвалидите и потърпевшите от войните възвръщат ритуала.

Всяка година в съботата, преди прославата, която Православната черква отдава на лидера на небесното войнство Св. Архангел Михаил се прави един от трите най-големи помена за душите на нашите покойници - Архангелова задушница. По този мотив във всички епархии на Българската православна черква се насочат заупокойни молебствия за покойниците. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР