На Архангелова задушница, днес, 4 ноември, официална българска делегация на

...
На Архангелова задушница, днес, 4 ноември, официална българска делегация на
Коментари Харесай

Почетохме паметта на българските воини, загинали и погребани на територията на днешната Република Северна Македония

На Архангелова задушница, през днешния ден, 4 ноември, публична българска делегация на Министерството на защитата, водена от заместник-министър Атанас Запрянов, уважи паметта на българските воини, починали и останали отвън рамките на Родината, на територията на днешната Република Северна Македония.

" На този свят и незабравим ден цяла България се прекланя пред безпримерния героизъм, храбростта и саможертвата на хилядите герои, които починаха в пет войни за националното избавление и обединяване на Родината. Над 150 хиляди безкръстни гробове останаха на територии, отвън днешните лимити на България ". Това сподели заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов в словото си на формалната възпоменателна гала, която се състоя на българското военно гробище в село Цапари, Община Битоля, Република Северна Македония. " Тук почиват костите на над 200 души, най-вече от 3-и пехотен Бдински полк, 15-и пехотен Ломски полк и 16-и пехотен Ловчански полк в състава на 6-а пехотна Бдинска дивизия, които се впускат в тежките и кръвопролитни сражения. Имената им остават вечно в историята на българската бойна популярност ", напомни той и добави: " Нека бъде светла паметта на починалите за освобождението, обединяването и величието на България герои, а потомците да помним и тачим техния героизъм ".

Венци и цветя бяха поднесени на паметника на българското военно гробище в с. Цапари от името на министъра на защитата и началника на защитата, от българската и от непознати дипломатически задачи. Присъстваха военните аташета на Франция, Унгария, Украйна, Англия, Хърватия, Италия, Румъния, посланикът на Р България в Скопие Ангел Ангелов, дипломати и чиновници от Посолството и Генералното консулство на България в Битоля, жители и посетители от родолюбиви организации и сдружения.

В църквата „ Свети Георги " в село Цапари бе отслужена заупокойна панихида персонално от Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и Преспанско-Пелагонийски епископ Петар.

Вчера и през днешния ден българската делегация сервира венци и цветя пред паметни места на българската военна летопис: паметника на 193-ма български офицери и бойци в региона на село Дреново, Община Кавадарци; паметника на починалите български офицери и бойци в двора на църквата в село Беранци, Община Битоля; военния монумент в село Брод, Община Новаци, отдаден на офицери и бойци от всички националности, починали на Солунския фронт през Първата международна война; паметната плоча на починалите български офицери и бойци в българско-германското военно гробище в град Прилеп.

В ритуалите участваха курсанти от Националния боен университет „ Васил Левски ", които това лято за първи път направиха опознавателно посещаване по стъпките на българската бойна популярност като посетиха позициите над Дойран от времето на Първата международна война.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР