На Антарктика липсва количество морски лед с размерите на Аржентина

...
На Антарктика липсва количество морски лед с размерите на Аржентина
Коментари Харесай

Антарктика губи морския лед с размерите на Аржентина

На Антарктика липсва количество морски лед с размерите на Аржентина – към 1,6 милиона квадратни километра – достигайки невиждано ниски равнища за това време на годината, съгласно скорошна публикация на CNN.

Всяка година, когато антарктическото лято наближава към края си през февруари, морският лед към континента естествено доближава най-ниската си точка, с цел да пораства още веднъж през зимата.

Изследователите обаче са забелязали тази година, че не се е възстановил както нормално.

Антарктически морски лед през 2023 година

Противно на Арктика, където морският лед непрестанно понижава заради климатичната рецесия, морският лед на Антарктида демонстрира обилни съмнения през последните няколко десетилетия, а това слага предизвикателство за откривателите да разпознаят реакцията му на световното нагряване.

От 2016 година насам обаче учените са очевидци на внезапна низходяща наклонност, проявяваща се в обезпокоително рекордно ниско равнище за тази зима.

Описвано като „ отвън класациите “ от някои учени, това събитие се счита за толкоз рядко, че възможностите да се случи се правят оценка единствено един път на милиони години.

Тед Скамбос, глациолог от Университета в Колорадо Боулдър, акцентира пред CNN, че антарктическата система се е трансформирала фрапантно, което прави предходните прогнози остарели.

„ Играта се промени “, споделя той. „ Няма смисъл да приказваме за възможностите това да се случи по метода, по който системата работеше преди, това ясно ни споделя, че системата се е трансформирала “.

Множество фактори способстват за намаляването на морския лед, в това число силата на западните ветрове към Антарктида, които са свързани с нарасналото замърсяване на планетата.

По-топлите океански температури на север от границата на Антарктическия океан също оказват въздействие върху явлението, смесвайки се във води, които нормално са изолирани от останалата част от международните океани.

Последиците от намаляването на морския лед са обилни и широкообхватни. Въпреки че морският лед не способства директно за покачването на морското ниво, защото към този момент е плаващ, изгубването му има индиректен резултат.

Крайбрежните ледени покривки и ледници, изложени на талази и топли океански води, стават по-податливи на размразяване и отделяне, което изостря световното повишаване на морското ниво.

Въздействието върху дивата природа е също толкоз обезпокоително. Видове като крил (скаридоподобен зоопланктон), които са от значително значение за китовете в района, зависят от морския лед за своето местообитание. Пингвините и тюлените също разчитат на морския лед за хранене и отмора.

Освен това морският лед на Антарктика е жизненоважен за регулирането на температурата на планетата. Неговата отразяваща повърхнина отблъсква входящата слънчева сила назад в космоса.

И въпреки всичко, до момента в който се топи, по-тъмните океански води изпод гълтам повече от слънчевата сила, което води до в допълнение стопляне.

Сега откривателите се надпреварват да схванат главните аргументи за тази трагична смяна в равнищата на морския лед в Антарктика.

Докато някои предизвестяват, че е прекомерно рано да се дефинира дали това е новата норма, други, като Тед Скамбос, се притесняват, че невижданото събитие от тази зима може да демонстрира дълготрайна промяна на антарктическата система.

Ако тази наклонност продължи, това може да има широкообхватни последствия за цялата планета, засягайки метеорологичните модели и причинявайки повишаване на морското ниво, което заплашва крайбрежните общности по целия свят.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР