На 99 години почина съпругът на британската кралица Елизабет Втора

...
На 99 години почина съпругът на британската кралица Елизабет Втора
Коментари Харесай

Почина принц Филип

На 99 години умря брачният партньор на английската кралица Елизабет Втора - принц Филип. Това оповестиха от кралското семейство в формалния си профил в Twitter.
На 16 март той беше изписан от болничното заведение след най-дългия му престой там.
Херцогът на Единбург предишния месец претърпя сърдечна интервенция. Той щеше да навърши 100 години през юни.
Принц Филип се лекува от зараза и претърпя сърдечна намеса. Той беше признат в болничното заведение "Крал Едуард Седми " на 16 февруари, откакто се почувства нерадушен. В началото на март беше изместен за малко в профилирано кардиологично поделение в друга лондонска болница за процедура, обвързвана с към този момент съществуващо сърдечно заболяване.
Роден е 10 юни 1921 година и е наследник на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти наследник на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Израснал най-вече в Англия, той учи в учебното заведение Гордънстаун покрай Елгин, Шотландия и по-късно приключва Кралския морски лицей Дартмут, Девън.
Участвал е интензивно във Втората международна война от януари 1940 до края ѝ, на работа във военноморския флот на Англия.
През февруари 1947 година Филип става английски гражданин, като се отхвърля от правото си на заместничество на гръцкия и датския престол и приема семейството на майка си – Маунтбатън.
През същата година той подписва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава купата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата купа е „ Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург “.
През 1948 година се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. Другите деца от брака му с Елизабет Втора са принцеса Ан, родена през 1950, принц Андрю, роден 10 година след нея и и принц Едуард, роден през 1964.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР