На 97 годишна възраст почина американската певица и актриса Дорис

...
На 97 годишна възраст почина американската певица и актриса Дорис
Коментари Харесай

Почина известната американска певица и актриса Дорис Дей

На 97 годишна възраст умря американската певица и актриса Дорис Дей. Нейната кариера се простира в 5 десетилетия, като през 1939 година стартира певческата си кариера. Между 1947 година и 1967 година записва близо 650 песни, които я трансформират в една от най-популярните и обичани реализатори на XX в.

Родена като Дорис Мери Ан Капелхов, до момента в който се възвръща след авто случай, тя открива дарбата да пее. Професионалния си път стартира в локален ресторант и в радиото. По-късно стартира работа при Барни Рап, който ѝ предлага да одобри псевдонима Дей (от англ. ден). В деня преди да избере нея, Рап признава, че е прослушал най-малко 200 певици.

Огромният брой музика и филми, в които взе участие Дей ѝ печелят славата, като даже е номинирана за Оскар през 1960 година Участва във кино лентата на Алфред Хичкок - " Човекът, който знаеше прекалено много " от 1956 година Песента Que Sera Sera ( " Каквото ще бъде, ще бъде " ) е една от аргументите Дей да влезе в Залата на славата.

Освен множеството артистични осъществявания и участия Дей е и добре позната като деятел и бранител на животните. Самата тя споделя, че в тийнейджърските си години е извела кучето си Малчо на разходка без каишка, а преминаваща кола го блъска. Оттам Дей основава няколко организации за отбрана на животните и води акции срещу обличането с животинска кожа.

През 2004 година тогавашният президент на Съединени американски щати Джордж Буш награждава Дей с Президентския орден на свободата.

Сред най-известните шлагери на Дей са Dream a Little Dream of Me, Tea for Two, Perhaps, perhaps, perhaps и доста други.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР