На 95-годишна възраст почина Джордж Мендоса, прочул се със снимката,

...
На 95-годишна възраст почина Джордж Мендоса, прочул се със снимката,
Коментари Харесай

Почина Джордж Мендоса от снимката с целувката на Таймс скуеър

На 95-годишна възраст умря Джордж Мендоса, прочул се със фотографията, станала знак за края на Втората международна война, на която моряк целува здравна сестра на Таймс скуеър.

``
реклама

Дъщерята на Мендоса заяви на в. " Провидънс джърнъл ", че той е умрял в неделя в старешки дом в Мидълтън, Роуд айлънд, където е живял със 70-годишната си брачна половинка. оповестява Българска телеграфна агенция.

Снимката е направена на 14 август 1945 година - денят на капитулацията на Япония след Втората международна война. Моментът е уловен от фотографа Алфред Айзенстед. " Целувката " става една от най-известните фотоси на ХХ век. Героите на фотографията - Джордж Мендоса и Грета Фридман - са разпознати през 2015 година, макар че доста други хора претендират за това. Медицинската сестра на фотографията - Грета Зимър Фридман, е бежанка от Австрия и по време на войната служи на американски кораб-болница. Живяла е в щата Вирджиния и почива през 2016 година на 92-годишна възраст.

На 14 август 1945 година Мендоса бил в отпуск и се разхождал по нюйоркския площад. Той прегърнал и целунал Фридман, защото му напомняла за медицинските сестри на кораба-болница, които се грижели за ранените. Мендоса умря два дни преди да навърши 96 години.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР