На 95-годишна възраст почина Джордж Мендоса, прочул се със снимката,

...
На 95-годишна възраст почина Джордж Мендоса, прочул се със снимката,
Коментари Харесай

Почина Джордж Мендоса от снимката с целувката на Таймс скуеър

На 95-годишна възраст умря Джордж Мендоса, прочул се със фотографията, станала знак за края на Втората международна война, на която моряк целува здравна сестра на Таймс скуеър.

Дъщерята на Мендоса заяви на в. "Провидънс джърнъл ", че той е умрял в неделя в старешки дом в Мидълтън, Роуд айлънд, където е живял със 70-годишната си брачна половинка. оповестява Българска телеграфна агенция.

Снимката е направена на 14 август 1945 година - денят на капитулацията на Япония след Втората международна война. Моментът е уловен от фотографа Алфред Айзенстед. "Целувката " става една от най-известните фотоси на ХХ век. Героите на фотографията - Джордж Мендоса и Грета Фридман - са разпознати през 2015 година, макар че доста други хора претендират за това. Медицинската сестра на фотографията - Грета Зимър Фридман, е бежанка от Австрия и по време на войната служи на американски кораб-болница. Живяла е в щата Вирджиния и почива през 2016 година на 92-годишна възраст.

На 14 август 1945 година Мендоса бил в отпуск и се разхождал по нюйоркския площад. Той прегърнал и целунал Фридман, защото му напомняла за медицинските сестри на кораба-болница, които се грижели за ранените. Мендоса умря два дни преди да навърши 96 години.

THE KISS: The soldier in the iconic photo at the end of World War II, George Mendonsa, has died at 95.https://t.co/GC5bPLlPZp
— KSNT News (@KSNTNews) February 18, 2019
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР