На 91-годишна възраст си е отишъл видният български хореограф, балетен

...
На 91-годишна възраст си е отишъл видният български хореограф, балетен
Коментари Харесай

Отиде си доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

На 91-годишна възраст си е отишъл видният български хореограф, балетен режисьор и възпитател проф. Петър Луканов, оповестиха от Музикалния спектакъл „ Стефан Македонски ”.
Прочетете още
Именно на сцената на Музикалния спектакъл той създава балета „ Карлсон и дребосъчето “ по музика на Юрий Тер Осиков, танцовата импресия „ Сътворение, гибел и примирие “ по музика на Иван Спасов.

В музикалния спектакъл са показани и хореографиите на музикалната драма „ Грамада “ – музика Александър Танев, комичната опера „ Хъшове “ по музика на Виктор Райчев и мюзикъла „ Искам да хвърча “ – по музика на Жул Леви. 

Проф. Петър Луканов е дълготраен солист, хореограф-постановчик и възпитател, основател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и е създател на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

Професионалният му път стартира в Русе като артист-балетист. Възпитаник е на именития съветски балетист, хореограф и балетен възпитател Леонид Лавровски, при който приключва Балетна постановка в Москва. Творческата и административна ангажираност на проф. Петър Луканов през идващите години е обвързвана с работа като балетмайстор-постановчик в Софийската национална опера, шеф и живописен началник на отдел „ Класически танци “ в Държавното хореографско учебно заведение –София, шеф на балета на Националната опера – София.

По негова самодейност и готова от него образователна стратегия през 1994 година са разкрита и специалностите „ Балетна педагогика “ и „ Балетна постановка “ в АМТИИ – Пловдив, където преподава дисциплините: „ Композиция на класическия танц “, „ Балетна постановка “ и „ История на балета “. Бил е началник на катедра „ Хореография “ (1989 – 1999 г.), заместник-ректор на Академията (1993 – 1999 г.) и краткотрайно изпълняващ длъжността „ Ректор “.

Проф. Петър Луканов е осъществил голям брой постановки в редица български оперни театри в България и света и е притежател е на Орден „ Стара планина “, Златна и Кристална лира на СМДТ и на Награда за модерна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет и от 14:30 ч в храм „ Света София ”. 

Екипът на TrafficNews изрича съболезнования на околните му!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР