На 91 години след тежко боледуване почина Михаил Горбачов. Новината

...
На 91 години след тежко боледуване почина Михаил Горбачов. Новината
Коментари Харесай

Почина Михаил Горбачов

На 91 години след тежко боледуване умря Михаил Горбачов. Новината заяви съветската организация ТАСС, цитирайки болничното заведение, в която е умрял. Горбачов беше първият и финален президент на Съюз на съветските социалистически републики. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното отдръпване на КПСС от властта и разпадането на Съветския съюз. Той постави точка на Варшавския контракт, отдръпна контрола на Москва върху Източна Европа, изведе руските войски от Афганистан, освободи пресата от държавен контрол и отключи пазарната стопанска система.

С идването си на власт през 1985 година Горбачов стартира вълна от политически и стопански промени, ориентирани към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз, който е изправен пред съществени рецесии. Икономиката, която Горбачов наследява, се разпада, написа " Скай нюз ". Той знае, че Съветският съюз не може да си разреши да поддържа Студената вода и огромният бюджет за защита, по тази причина стартира да договаря със международни водачи, в опит да ги убеди, че Съюз на съветските социалистически републики към този момент не е опасност. Две години след началото на ръководството му той подписва с американския президент Роналд Рейгън Договор за очистване на ракетите със междинен обхват на деяние. Четири години по-късно заедно с президента на Съединени американски щати Джордж Буш подписват двустранен контракт сред Съединени американски щати и Съветския съюз за намаляването и ограничението на стратегическите офанзивни оръжия. 

Между 1990 и 1991 година е президент на Съветския съюз. Уважаван на Запад, само че недолюбван в страната си, подава оставка на 25 декември 1991 година, което води до края на Съюз на съветските социалистически републики. Бащата на руската перестройка е притежател на Нобелова премия за мир и редица други оценки. След като излиза от политиката, продължава да се бори за по-демократична Русия, в това число с решението си да купи самостоятелния вестник " Новая газета " - един от най-големите критици на Кремъл.

Михаил Горбачов ще бъде заровен на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия имот, до брачната половинка си Раиса Горбачова, сподели източник, осведомен с желанието на околните на Горбачов.

Медиите в Русия разгласяват некролози, биографични материали и мнения за активността на първия и финален президент на Съветския съюз. Заемал от 1985 година поста общоприет секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз, той още тогава предприе огромен опит да реформира руската политическа система, икономическия модел и обществената сфера, влезнал в историята и в езиците на доста нации като перестройка, отбелязва " Росийская газета ".

Московският официоз помества и публикации на Горбачов, които е отпечатвал през последните години. Ето няколко цитата, изнесени в заглавия: " Не бива да се свеждат резултатите от перестройката до разпадането на Съюза " ; " Време е Западът да се откаже от опитите да изолира Русия " ; " Отношенията сред Руската федерация и Съединени американски щати са в остра рецесия. Трябва да се направи първата крачка! " ; " Налага се усещането, че светът се готви за война ".

По време на ръководството му, " до момента в който демократичната част от обществото се радваше на демократизацията, гласността, анулацията на цензурата и другарството със Запада, стопанската система на страната вървеше към крах, а политическите свободи, получени от републиките (в СССР), доведоха до междуетнически спорове, междукланова битка за власт и кървави въоръжени конфликти ", пише  " Известия ".

Грешките на перестройката провокираха провал на политическия курс на Горбачов. Но той се обърна към обществото, изпитало нравствен ентусиазъм към промени, и това остана неповторимо. Не бе повторено. Неговите приемници деловито трансфораха този ентусиазъм във власт и благосъстоятелност за себе си; много бързо си направиха извода, че е по-добре да ръководят това същото общество в ръчен режим, установи във " Взгляд " политологът Фьодор Лукянов.

Михаил Сергеевич изигра специфична роля в ориста на човечеството. Горбачов е по-мащабен от някой елементарен властник модернизатор. Той е цар - бунтовник, появил се като че ли отникъде. Помните ли? Той се появи в оня миг, когато изглеждаше, че безизходната, гадна, задушна непоклатимост към този момент е непобедима. Ако не беше той, светът през днешния ден щеше да бъде различен, написа наблюдаващ на " Комсомолская истина ".

Напуснал Кремъл 30 години преди гибелта си, Михаил Горбачов бе обект на голям брой похвали, само че и на ругатни. Хвален бе основно за външната си политика - тя отдалечи ненапълно страната от ръба на пропастта, на който двете тогавашни суперсили балансираха, и унищожи политическата взаимозависимост на Централна и Източна Европа от Съюз на съветските социалистически републики, в това число посредством обединяването на Германия. Но той бе и хулен поради същата тази външна политика - упрекваха го, че е склонил да бъде изгубена руската сфера на въздействие, надали не е основал предпоставки за разширението на НАТО на изток, показва " Комерсант ". 

Вестникът припомня по какъв начин Горбачов отговаряше на тези обвинявания - в смисъл, че основаните от Съветския съюз в Източна Европа структури, измежду които Варшавският контракт, бяха непокътнати на практика до края на ръководството му, " по тази причина разширението на НАТО просто бе отвън подтекста и стана допустимо едвам след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, което той се опитваше да не допусне ".

Подборка изявления и ранни фотоси на Михаил Горбачов предлага на читателите си " Свободная преса ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР