На 9 юни ще се проведе 12-ият Празник на горнооряховския

...
На 9 юни ще се проведе 12-ият Празник на горнооряховския
Коментари Харесай

Фестивал на суджука в Горна Оряховица

На 9 юни ще се организира 12-ият Празник на горнооряховския суджук. Сурово-сушеният деликатес, който в други елементи на страната има и политически измерения, е на огромна респект в Горна Оряховица и усетът му елементарно се познава .
„ Този празник от ден на ден придобива известност, много посетители от чужбина идват за този празник”, сподели кметът Добромир Добрев пред bTV.
На въпроса кой и по кое време измисля рецептата за горнооряховския суджук е мъчно да се отговори. Според шефа на историческия музей Пламен Мадемов е допустимо вдъхновението да е пристигнало от днешните албански преселници.
Деликатесът се прави от чисто телешко или говеждо месо. Характерният горнооряховски усет идва от подправките и климатът: „ Слаби сухи въздушни течения, които се появяват точно след Петковден тук в района обуславят това отлично постепенно и последователно съхнене на продукта... Именно тук, с изключение на всичко друго, се появява и една бяла мухъл....Тази бяла мухъл пък по натурален метод, без Е-та и други консерванти, разрешава на мазнините да останат свежи, да не гранят”.
Подправките са естествени, като задачата е да се реализира лека лютивина и кимионът да се усеща.
Технологията се съблюдава и до през днешния ден., горнооряховският суджук стана първият български артикул със предпазено географско напътствие, което значи, че може да се създава само на територията на Горна Оряховица.
Трима са производителите на непокътнатата горнооряховска марка. Те са длъжни да следват рецептата прецизно.
Защитеното географско напътствие не разрешава използването на консерванти и оцветители. Затова и трайността на продукта е два месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР