На 9 юни 2017 г. изпратих по електронна поща заявление

...
На 9 юни 2017 г. изпратих по електронна поща заявление
Коментари Харесай

Ало, Министерският съвет ли е?

На 9 юни 2017 година изпратих по е-поща заявление за достъп до информация до Министерския съвет на Република България. На 23 юни получих отговор по мейл.

Със заявката желаех да получа настояща контактна информация (име, длъжностен телефон и длъжностен електронен адрес) на чиновниците в администрацията на Министерския съвет и по-конкретно на:

Членовете на политическия кабинет на Министерския съвет

Главен секретар

Специализирана администрация (8 дирекции и 3 секретариата)

Обща администрация на Министерския съвет (4 дирекции и техните отдели)

Друго (администрация) – 3 отдела

Преди да подам заявката деликатно разгледах Административния указател, с цел да ревизира да не би търсената от мен информация да се намира някъде там. Не я открих. Разбрах, че щатната бройка на администрацията на Министерски съвет е общо 481 души. Затова в заявката направих експлицитното конкретизиране:

" Желая да получа настояща контактна информация не за всички чиновници от изброените звена, а единствено за управителния състав на администрацията на Министерския съвет – шефове на дирекции, ръководители на отдели и секретариати. "

В Закона за администрацията, признат през 1998 година, се изброяват правилата, които администрацията би трябвало да съблюдава при реализиране на своята активност. Принцип № 2 е " неприкритост и досегаемост ". Този принцип обаче не се съблюдава от Министерския съвет. Многократно ми се е налагало да вляза по отношение на администрацията на Министерския съвет, с цел да насочва покана за събитие или да изпратя прессъобщение. Всеки, който е влизал в неговата интернет страницата, знае, че единствената налична контактна информация е телефонът и мейлът на държавната осведомителна работа и централата.

Гражданите не могат да схванат кои са шефовете на дирекциите в профилираната и обща администрация на Министерския съвет, кой е основен секретар, кой е шеф на кабинета на министър-председателя, по какъв начин да се свържат с тях. Няма по какъв начин да се разбере кой дава отговор за съответната област. Трябва да се разчита на персоналния контакт или на това, че на някое събитие са разменени визитки.

Какво ми дадоха отговор

"...от фактическа страна беше открито, че желаната информация не съставлява публична или служебна загадка по смисъла на Закона за достъп до социална информация "

Няма по какъв начин да не е обществена информацията, която се отнася до лица, заемащи обществени длъжности – те са изброени изчерпателно в Закона за попречване и определяне на спор на ползи. Такива са чиновниците в администрацията на президента, на органите на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, чиновниците в локалната администрация, чиновниците в администрацията на органи, основани със закон, като се изключи чиновниците, които заемат механически длъжности. Следователно такива са и лицата на управителна служба в администрацията на Министерски съвет.

Интересното

В отговора на Министерския съвет има разсейваща топка. Хем не дават желаната от мен информация, хем получавам отговор от три страници, където ме осведомят, че е подписан контракт с АСАП ЕООД. Договорът е с предмет " Изработване, дизайн и техническа поддръжка на уеб страницата за потребностите на Министерския съвет на Република Българския ". Съгласно контракта работата по интернет страницата би трябвало да бъде осъществена за 28 календарни дни. Това значи, че на 28 февруари 2017 година новата интернет страница на Министерския съвет е трябвало да е подготвена.

От 31 януари до 9 юни, когато подадох заявката са 129 дни, а до 26 юни, когато получих отговор на заявката – 146 дни.

Новата интернет страница на Министерски съвет към момента я няма. А съгласно заданието на публичната поръчка едно от нещата, което ще бъде включено в нея, е конструкция на администрацията на Министерския съвет. Ще бъдат оповестени служебни телефони и служебни електронни адреси.

До по кое време ли ще би трябвало да чакаме?!

*Препечатваме обявата от осведомителния бюлетин на " Програма Достъп до информация " с незначителна редакция. Подзаглавието е на Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР