На 9 юли 1850 година е роден един от най-известните

...
На 9 юли 1850 година е роден един от най-известните
Коментари Харесай

9 юли 1850 г. Роден е Иван Вазов

На 9 юли 1850 година е роден един от най-известните български писатели – Иван Вазов. Неговото творчество оставя ярка диря в родната литература, като приживе той неслучайно печели определението „ Патриарх на българската литература”. В своята дългогодишна креативна кариера, Иван Вазов съумява да провокира гражданска война в българската литература. Днес той продължава да бъде един от най-големите и сполучливи български писатели.

Иван Вазов е роден в фамилията на състоятелен търговец. Майка му е видна социална дама, която се радва на огромно почитание измежду съгражданите си. Писателят има трима братя. Двама от тях са военни дейци, а третият е политик. Вазов още от ранна детска възраст демонстрира своята обич към българската литература и непознатите езици.

Писателят приключва локалното класно учебно заведение, учи гръцки и турски език в Калоферското учебно заведение, а през 1866 година се записва да учи в гимназията в Пловдив. Там се оформят литературните желания на Вазов. Той стартира да демонстрира интерес към съветските и френските създатели, като паралелно с това се отдава все по-често на креативна активност. През 1870 година е оповестено първото стихотворение на Иван Вазов – „ Борът”. То излиза в „ Периодическо списание” на Браилското книжовно сдружение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР