На 9 януари се състоя историческа среща, на която Северна

...
На 9 януари се състоя историческа среща, на която Северна
Коментари Харесай

За кого измежду САЩ и Русия е по-изгоден мир на Корейския полуостров?

На 9 януари се състоя историческа среща, на която Северна и Южна Корея възобновиха разговора между тях, само че белким в действителност резултатът от него ще бъде по-различен от предходните опити за диалози сред Пхенян и Сеул?
Държавният глава на Южна Корея Мун Дже-ин съобщи, че денуклеаризацията на Корейския полуостров е „ пътят към мира и нашата цел “.
Както и преди се е случвало, Южна Корея ще " възнагради " скандалното държание на северния си комшия като му даде обилни средства, нарушавайки по този метод наскоро наложените наказания от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Междувременно Северна Корея ще продължава да преследва задачата си за развиване на междуконтинентални балистични ракети, които към този момент неведнъж са изпитвали при опити от октомври 2006 година, май 2009 година, февруари 2013 година, януари 2016 година, септември 2016 година и септември 2017 година
Трябва да разгадаем по кротичък път севернокорейския нуклеарен въпрос “, безапелационен е Мун Дже-ин.
Изявлението му беше направено, откакто на 9 януари режимът в Пхенян разгласи, че ще изпрати делегация за Зимните Олимпийски игри в Пьончан, заяви организация Фокус.
Американският интерес
Унищожаването на нуклеарния боеприпас на Северна Корея към момента е народен интерес на Съединени американски щати, написа политологът и историк от румънски генезис Едуард Лутвак в публикация за списание Foreign Policy.
Всеки ракетен тест би бил отличен мотив за Съединени американски щати да създадат в Северна Корея това, което Израел извърши в Ирак през 1981 година и в Сирия през 2007 година, а точно - да употребява добре ориентирани стандартни оръжия, с цел да унищожи нуклеарните и оръжията за всеобщо заличаване на режими, които не би трябвало да имат такива.
Разбира се, има аргументи за това Вашингтон да не подхваща дейности против режима в Пхенян. Но най-често цитираните са прекомерно едва обосновани.
Един от неправилно употребяваните причини да не се нападна Северна Корея е страхът от възмездие посредством директни ответни дейности. Американските разследващи организации настояват, че КНДР към този момент разполага с балистични ракети с нуклеарни бойни глави, които могат да доближат до територията на Съединени американски щати. Това обаче, в случай че не пресилване, е минимум бъдеща прогноза, която към момента може да бъде пресечена посредством предприемането на бързи дейности. Първото севернокорейско нуклеарно устройство, което би могло да бъде миниатюризирано в бойна глава за балистични ракети с огромен обсег, беше тествано на 3 септември 2017 година, до момента в който първата междуконтинентална балистична ракета (МКБР) беше тествана на 28 ноември 2017 година. Ако севернокорейците съумеят да завършат огромното инженерно създаване и първичното произвеждане на оперативни балистични ракети с нуклеарни бойни глави в къс интервал от време - при с техния напълно стеснен бюджет, то тогава тяхната степен на притежаване на науката и инженерството би била невиждана и в действителност феноменална. Но това обаче надали е по този начин.
В реалност, Северна Корея би могла да отмъсти за всяка офанзива, употребявайки своята ракетна артилерия против столицата на южния си комшия Сеул и покрайнините ѝ, където единствено на към 35 благи (около 56 километра) от разграничителната линия живеят близо 20 млн. души. Американските военни акцентират риска от " море от огън ", с цел да оправдаят бездействието си. Но тази накърнимост не би трябвало да сковава политиката на Съединени американски щати заради една елементарна причина - в огромна степен тези страхове произтичат от самите тях.
Когато - тогава. Преди 40 години американският президент Джими Картър реши да изтегли всички военни елементи от Южна Корея, съветниците по защитата (бел. ред. - измежду които и създателят на статията), приканиха държавното управление в Сеул да реалокира министерствата и администрацията надалеч от северната граница и да даде тласъци това да създадат и частни компании. Южна Корея трябваше да намерения за основаването на съответни убежища, като тези в швейцарския град Цюрих, където всяка новопостроена постройка би трябвало да разполага със особено помещение за отбрана на жителите. По този метод при възможна офанзива броят на цивилните жертви би бил доста по-нисък, в случай че те не напущат домовете си, с цел да търсят леговище. Освен това, през идващите години, управляващите в Сеул имаха опция да закупят противоракетни системи от Израел и Съединени американски щати, които биха могли да отбият 95% от севернокорейските ракети, ориентирани към обитаеми места в страната.
Но през последните четири десетилетия южнокорейските държавни управления на практика не започнаха никакви дейности в изброените нагоре насоки . Официално оповестените 3 257 бомбоубежища в региона на Сеул не са нищо повече от подземни търговски центрове, метростанции и хотелски паркинги, в които освен това няма нито храна, нито медицински комплекти, нито противогази. Вместо закупуване на система за ПРО от Израел, южнокорейците избраха да изхарчат парите си за създаването на ново потомство бомбардировач, ориентиран към Япония.
Дори и в този момент обаче броят на жертвите може да бъде минимализиран посредством стратегия за резистентност при произшествия. Тя би трябвало да включва укрепване на приземни етажи на здания от всевъзможен мащаб, с цел да бъде обезпечена отбраната на цивилните при възможна офанзива от страна на Северна Корея.
В последна сметка, не трябва да се разрешава умишленото безучастие на Южна Корея в продължение на години да сковава Съединени американски щати пред лицето на голямата опасност за личните им национални ползи, а също и на техните съдружници в други елементи на света. Северна Корея продава своите балистични ракети - най-много на Иран, не е мъчно да си представим, че продава също и нуклеарните си оръжия.
Друга постоянно посочвана причина за това Съединени американски щати да се въздържат от офанзива - че ще бъде доста мъчно тя да бъде осъществена бързо и сполучливо - е даже още по-малко безапелационна. Твърди се, че унищожаването на севернокорейските нуклеарни уреди ще изисква хиляди бомбардировки. Но всички нуклеарни уреди на Северна Корея - известни и вероятни - не са повече от няколко дузини, а множеството от тях са и много дребни. При липса на рационален боен проект унищожаването им би могло да изисква десетки хиляди въздушни удари.
За страдание, не за първи път военното обмисляне на Съединени американски щати може да се окаже голословно . Американските военновъздушни сили нормално отхвърлят масираните удари, настоявайки вместо това за общо " угнетяване на вражеските въздушни отбрани ". Това е необикновен тип тактика, при който всеки радар на въздушната защита, ракети " земя-въздух " и бойни самолети в дадена страна би трябвало да бъде бомбардирана настрана за предотвратяване на американските водачи от непотребни опасности. Като се има поради, че радарните, ракетите и въздухоплавателните средства на Северна Корея са от дълго време остарели, с безусловно древен електронен механизъм, условията на Военновъздушни сили не са нищо друго с изключение на опрощение за безучастие.
Може би единствената добра причина, която би трябвало да разколебава Съединени американски щати за нахлуване против Северна Корея, е Китай . Пекин обаче надали ще се намеси с дейности против Съединени американски щати. Идеята за Китай като бранител на Северна Корея е от дълго време излязла от приложимост. Да, китайците не биха желали Северна Корея да изчезне, а американските войски да се придвижват наоколо до границите им. Но повода Пекин да не се меси при американска военна намеса се корени в друго. Ядрените оръжия подсигуряват самостоятелност на Северна Корея от китайско въздействие. Един от вероятните сюжети за обстановката след вероятни американски удари, когато режимът в Пхенян няма да съществува, планува преобладаващо въздействие на Пекин над Южна Корея . А в Сеул към този момент има политици - като да вземем за пример президента Мун Дже-ин, които биха предпочели китайския вместо американския патронаж над страната им. Корейски полуостров, доминиран от Китай, ще направи Япония по-малко сигурна и ще ограничи въздействието на Съединени американски щати в Тихия океан. Това е разковничето.
На доктрина офанзива против Северна Корея би могла да бъде предотвратена от политическото обединяване на полуострова, при което Съединени американски щати ще успокоят китайските страхове, като бързо дислоцират своите войски на юг, вместо да ги реалокират на север. На процедура обаче това ще бъде сложен проект, освен тъй като държавното управление на Южна Корея и жителите ѝ като цяло не желаят да споделят просперитета си с изостаналия Север, както в миналото направиха западногерманците със своите източногермански сънародници.
Засега наподобява явно, че военните управляващи на Съединени американски щати са изключили хипотетична военна опция за справяне със севернокорейския проблем. Но Вашингтон към момента може да отърве света от голямата заплаха, произлизаща от Северна Корея, в случай че предприеме нужните дейности, преди Пхенян да успее да развие нуклеарни оръжия за поразяване на далечни дистанции.
Вярно е, че Индия, Израел и Пакистан имат подобен боеприпас, без до този миг да има пагубни последствия от това. Но всеки от тях е потвърдил своята надеждност по един или различен метод - нещо, което не може да се каже за Северна Корея. Техните посолства в други страни, да вземем за пример, не продават опиати и не са забъркани с трафик на подправени банкноти. Още повече, че тези три страни към този момент са минали през тежки рецесии и са водили войни, без да употребяват " нуклеарния коз ", по този начин, както прави Ким Чен-ун.
Северна Корея е друга и политиците в Съединени американски щати би трябвало да признаят действителността, преди да е станало прекомерно късно.
Руският интерес
Междувременно съгласно прогноза на специалисти от организация " Въшна политика ", показана в отчет под заглавие " Международни закани – 2018 ", през 2018 година най-голямата външнополитическа опасност за Руската федерация би била вероятната ескалация на спора на Корейския полуостров .
Русия влиза в 2018-та година на вълната на успеха: интервенцията в Сирия завърши сполучливо, а сакционният напън не подкопава страната от вътрешната страна и даже не отслаби външната ѝ политика. Същевременно обаче специалисти признават, че Москва е " пропуснала няколко удара ", измежду които ниските темпове на напредък в стопанската система, парализата на американската администрация към Русия и неналичието на позитивни промени в връзките с Европейския съюз. Всички тези неточности приказват за нуждата от нови ограничения, настояват специалисти.
Преди всичко отчетът съдържа оферти за възобновяване на платформата, на която се базира съветската външна политика: на мястото на прагматизма, който Москва ползва от края на 90-те години на предишния век, би трябвало да дойдат полезностите. За нова външнополитическа задача на Русия специалистите оферират " подпомагане за намаляването на несправедливостта " по света .
Основната интернационална опасност за Русия е вероятната ескалация на спора на Корейския полуостров. В тази обстановка на Москва се предлага оказването на " взаимен с Китай политически напън над Съединени американски щати " .
" Голяма договорка " сред Русия и Съединени американски щати няма да има и през 2018 година, уверени са специалистите от организация " Въшна политика ", които поучават Москва да се откаже от фронталната борба със Съединени американски щати.
" Руските елити би трябвало да схванат по какъв начин работи американската политическа система и да стартират да вършат това, за което Москва от дълго време е упреквана: основаване на правно лоби като система за непряко въздействие върху американската политика ", се споделя още в отчета.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Анализи и мнения  Politico: Кой кой е по време на българското председателство? Politico: Кой кой е по време на българското председателство?  Brexit не е най-големият проблем на Европа Brexit не е най-големият проблем на Европа  Краят на една страница от историята на Балканите? Краят на една страница от историята на Балканите?  2017 година - белязана от етническото пречистване на едно малцинство 2017 година - белязана от етническото пречистване на едно малцинство  Заради Brexit мястото на Англия на международната сцена стартира да изстива Заради Brexit мястото на Англия на международната сцена стартира да изстива Интервю Още Васил Едрев: Вторият ми мандат е по-добър, благодаря на всички съветници
Васил Едрев е кмет на община Айтос от 2011 година Той е приключил...
Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки възпитаници с повреден слух на Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми постоянно ще има, въпросът е Кристияна Любенова: Когато знаеш какви са правата ти, не си безза Кметът на Велики Преслав: Със закон за Великите остарели столици иск коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Полицай знаел, че Росен Ангелов живее в...
Полицай от Своге е знаел, че причинителят на шесторното ликвидиране в Нови Искър Росен Ангелов, разгласен за национално търсене преди 8 го...
Следпразнична меланхолия... 5-те зодии с максимален КЪСМЕТ през януари Захари Бахаров и Александър Сано снимат само че... Какво ви чака тази седмица съгласно зодият... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 10 януари
Овен На напред във времето може да излязат интриги, с които ще би трябвало да се справите. Отговорността ще е основната дума при решаването на въп...
Изригващ вулкан глътна камера, само че тя съумя... Журналист: Има данни, че " Килърите " подгот... Стана ясно какво е оръжието, употребявано прочие.. Синдикатите на Министерство на вътрешните работи са подготвени да активизира... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Икебаната пусна ария за Корнелия Нинова...
Певецът Деян Неделчев-Икебаната пусна новата си ария, въодушевена от соцлидера Корнелия Нинова. Потенциалният шлагер " Минавам на алено "...
Сега е европредседателството, време е за д... Новините: Най-важното за деня, 9 януари Каракачанов де факто призна, че природозащ... От Министерство на вътрешните работи се оправиха прелестно, тъй като всичк...  www.expert.bg  При 4 неправилни изпреварвания водачите ще би трябвало да се явяват на изпит При 4 неправилни изпреварвания водачите...  Лекари от Лекари от " Пирогов " и ВМА избавиха 4-месе...  Каракачанов на процедура призна, че митингите не са против втория въжен превоз в Банско Каракачанов на процедура призна, че проте...  Стивън Хокинг даде скъп съвет на хората с меланхолия Стивън Хокинг даде скъп съвет на хората...  www.iwoman.bg  Момиче, стой се и се вслушай в себе си Момиче, стой се и се вслушай в себе си  Хю Грант ще става баща за 5-ти път Хю Грант ще става баща за 5-ти път  Това са 3-те зодии най-силна вътрешен глас Това са 3-те зодии най-силна вътрешен глас  Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за 10 януари Дневен ЛЮБОВЕН хороскоп за 10 януари  http://www.sportlive.bg  Кметът на Ливърпул с тъжба в полицията поради Рос Баркли Кметът на Ливърпул с тъжба в полицията з...  Българките научиха съперничките си в пресявките в Мелбърн Българките научиха съперничките си в пре...  Коутиньо - момчето със сбърканата фантазия и вълшебните крайници Коутиньо - момчето със сбърканата фантазия...  Барселона привърши парите за прехвърляния Барселона привърши парите за прехвърляния Интервю Още Васил Едрев: Вторият ми мандат е по-добър, благодаря на всички съветници
Васил Едрев е кмет на община Айтос от 2011 година Той е приключил...
Севделина Джонгарска: Изпращаме десетки възпитаници с повреден слух на Кметът на Сливен Стефан Радев: Проблеми постоянно ще има, въпросът е Кристияна Любенова: Когато знаеш какви са правата ти, не си безза Кметът на Велики Преслав: Със закон за Великите остарели столици иск Нови Най-четени Най-коментирани СБ планува 3,9% стопански напредък на България през 2018 година... 45 0 За кого всред Съединени американски щати и Русия е по-изгоден мир на Корейския полуостров?... 48 0 Румен Петков: Не съм удовлетворен от причините на президентското несъгласие... 25 0 Правителството отпусна 10 млн. лева и нова постройка на Софийския универси... 35 0 Васил Едрев: Вторият ми мандат е по-добър, благодаря на всички съветни... 57 0 Дневен хороскоп за 10 януари

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР