На 9 януари бяха оповестени промени в държавния план-прием в

...
На 9 януари бяха оповестени промени в държавния план-прием в
Коментари Харесай

Инж. Петя Аврамова: Увеличаването на план-приема в професионалните гимназии е първата крачка в правилна за образованието ни посока

На 9 януари бяха оповестени промени в държавния план-прием в образователните заведения в община Враца. Накратко те плануват увеличение на приема в професионалните гимназии и понижаване на приема в профилирана подготовка.
Аз съм депутат в 42-то, 43-то и 44-то Народно заседание и съм участвала и инициирала голям брой срещи с бизнеса от нашия район. Неизменна тематика на тях е била неналичието на готови фрагменти за работещите предприятия и компании в района ни и незабавната нужда от смяна на системата, която създава „ образовани безработни “. Нееднократно представители на бизнеса в нашия район са апелирали към всички държавни институции и политически партии да бъде чуто мнението им и да се вземат нужните ограничения за подкрепяне на професионалното обучение. Чувала съм даже, че има компании, които обмислят дали да не изоставен района, тъй като не могат да намерят квалифицирани фрагменти. Множество пъти и в разнообразни формати представителите на институциите, ангажирани в системата на образованието са заявили желанието си да работят дружно с бизнеса в страната. Да трансформират системата ни, с цел да могат да предложат професионална реализация на младежите в страната ни. Едновременно с това в региона ни има висока безработица.
Фактите, които загатнах, стоят в основата на твърдата ми увереност, че е належащо да бъде засилено още веднъж професионалното обучение. Затова поддържам решението за увеличение на приема в професионалните гимназии, взето с присъединяване на шефовете на образователни заведения, община Враца, представители на бизнеса и търговско-промишлената палата, на бюрото по труда и работодателски организации, общински съветници и Областна администрация Враца.
Увеличаването на паралелките за професионалните гимназии няма да спре децата, които имат заложбите и желаят да учат в профилирани паралелки и да станат лекари, юристи или историци. За тях има банкет в профилираните гимназии в нашата община. Колкото по-голяма е конкуренцията, толкоз по-добро е образованието, което ще получат и толкоз по-голям е шанса да се осъществят в определената специалност.
Не можем да считаме, че с контролиране на план-приема ще бъде решен напълно казуса с неналичието на квалифицирани фрагменти. Той е проблем освен на нашия район, проблем е в цялата страна. За да се преодолее той са нужни още промени, старания и време. Необходимо е бизнеса да се ангажира повече в образованието на тези фрагменти, да обезпечи стажове, да показа опциите на тези специалности. Необходимо е да осигурим по-добра материална база в професионалните учебни заведения и непрестанно образование и на учителите. Необходимо е да притеглим в гимназиите и тези деца, които отпадат рано, тъй като в XXI век ще бъде все по-трудно да се реализираш без обучение. Работа е доста и можем да се оправим, единствено в случай че работим дружно – политиците, специалистите в просветителната система, бизнеса, цялото общество. Крачката, която беше направена във Враца беше първата и е в добра посока. Не бива да я отхвърляме, преди да забележим резултата от нея.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР