На 9 септември - дата, която продължава дълбоко да разделя

...
На 9 септември - дата, която продължава дълбоко да разделя
Коментари Харесай

Ще осветят ли всички тъмни нишки, свързващи Русия с България?

На 9 септември - дата, която продължава надълбоко да разделя българското общество, гръмна новината за следствие за шпионаж в интерес на Русия. В него са забъркани имената на основни фигури в Национално придвижване " Русофили " (НДР). Председателят Николай Малинов е упрекнат в шпионаж по член 105(1) от Наказателен кодекс ( " слагане в услуга на непозната страна " ). Леонид Решетников, генерал-лейтенант от съветското разузнаване, някогашен шеф на Руски институт за стратегически проучвания (РИСИ), получи възбрана да влиза в България в продължение на 10 години. За него от дълго време се твърди, че е повлиял върху " подбора " на подкрепения от Българска социалистическа партия претендент за президент ген. Румен Радев.
Поредният лов на вещици?
Възможно е следствието да е следващият лов на вещици, умислен от прокуратурата с пиар цел. Тази догадка се пази, изцяло предстоящо, от леви хора като Светлана Шаренкова и журналистката Велислава Дърева. Но неин покровител е и водачът на ДСБ ген. Атанас Атанасов и някогашен шеф на Национална работа " Сигурност ", който надали може да бъде обвинен в благосклонности към Путинова Русия. Г-н Атанасов счита, че пред очите ни се разиграва " предизборна пушилка " в полза на Бойко Борисов и Иван Гешев - единствения претендент за поста основен прокурор.
Любопитно е, че повече от 24 часа след експлоадирането на " шпионския трилър " от управлението на Българска социалистическа партия нямаше публична реакция. Може би от " Позитано " 20 мълчаха, тъй като нямат причини, с които да защитят своите. В последна сметка Нинова назова следствието " провокация ", само че добави, че " не се месят " в работата на обвиняването, което " несъмнено има учредения ".
Тезата за прокурорска пиар акция не е безпочвена. Но досегашните нескопосани опити на Иван Гешев да " натрупа " актив не значат, че " крушката си няма опашка ". По-вероятно става дума за друго: прокуратурата и службите ни са били спешени от НАТО, чиито връзки с Русия са в най-ниската си точка от години. " Спешени ", тъй като българската и съветската прокуратури другояче са в прелестни отношения; през 2017 година господин Чайка, генералният прокурор на РФ, и господин Цацаров даже подписаха Програма за съдействие.
Нали не си представяме непознатите сътрудници безусловно като " копия " на Щирлиц? В наши дни класическият шпионаж от ден на ден отстъпва на " по-фини " способи. Един от тях е потреблението на така наречен " сътрудници за въздействие ": политици, интелектуалци, хора с основни позиции в бизнеса, медиите, неправителствени организации и други, които дирижират публичното мнение и/или осъществят стратегически планове в полза на непознати ползи. Неволно това се признава и от самия Решетников. По мотив на абсурда той съобщи, че Малинов е оказвал " мощно въздействие на настроението на хората, които биха желали съдействие с Русия ".
Именно на такава основа стъпват и обвиняванията против господин Малинов. Прокуратурата твърди, че има доказателства, че той е приел " против възнаграждение да извършва задания от РИСИ и Общество " Двуглав орел ", измежду които били " развиване на политическа партия ", създаване на " авторитетна телевизия " и други за смяна на " геополитическата ориентировка " на страната. Малинов се е срещал неведнъж с Решетников и съветския олигарх Константин Малофеев (лидерът на " Двуглав орел " ), за който се счита, че спонсорира съветските сепаратисти в Украйна.
Според прокуратурата, господин Малинов в " докладна бележка " е декларирал: " ние сме подхванали дейности за безплатно прекачване на половин милиард от Цветан Василев (мажоритарен притежател на КТБ) към съветския предприемач Малофеев ". От държавното обвиняване показват още, че цех " Дунарит " е трябвало да остане под контрола на Цветан Василев и настоящия притежател Емилиян Гебрев.
Убеден съм, че има доказателства за това, че избрани лица са получавали и получават средства от Кремъл, с цел да " отместят " България от нейната геополитическа ос: НАТО и Европейски Съюз. Естествено, че тези лица ще настояват, че активността им не е незаконна - както господин Малинов тези дни по bTV.
Дали обаче прокуратурата е подготвена да освети всички тъмни влакна, свързващи Русия с България? Например, дали " Атака " - съдружен сътрудник на ГЕРБ - прави платени услуги в полза на Кремъл? Лидерът на партията, господин Сидеров, притежател на висши съветски оценки, намерено поддържа анексирането на Крим, афишира се изрично срещу базите на НАТО у нас и " еврогейските полезности ".
А ще разберем ли в миналото повода за гибелта на КТБ?
А КТБ? Крахът на банката е свързван с прекратяването на българското присъединяване в плана " Южен поток ". Цената на плана нараства стремглаво: през 2008 тя е 1 милиарда евро, а през ноември 2016 към този момент е 4.1 милиарда Експерти изясняват нарастването с негласното съглашение сред София и Кремъл в плана да бъдат включени български подизпълнители с политически подкрепи (Bechev, D. 2017. Rival Power: Russia in Southeast Europe. New Haven and London: Yale University Press, p. 106).
Твърди се, че магнатът и народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски е теглил обилни заеми от КТБ с желанието да взе участие в градежа на " Южен поток " (Bechev 2017, p. 107). Една от интерпретациите е, че, откакто планът се проваля, господин Пеевски и други лица банкрутират банката.
Строителството на " Южен поток " е замразено през юни 2014 от министър-председателя Орешарски под напън от Брюксел в подтекста на украинската рецесия. Скоро по-късно идват предварителните избори (есента на 2014), които връщат на власт ГЕРБ. През лятото на 2016 министър председателят Борисов дава знак, че гледа благосклонно на възобновяването на плановете " Южен поток " и АЕЦ " Белене ".
Показателна е и неналичието на прокурорски коментар за апетитите на Делян Пеевски към " Дунарит ". И тук, съгласно мен, " интерпретацията " на държавното обвиняване е, меко казано, " неточна ".
Оставам песимистичен, че прокуратурата е подготвена да нанесе удар върху цялата агентурна мрежа на Русия. В противоположен случай тя рискува да засегне ползи, показани на най-високо равнище във властта.
 
Автор: Петър Чолаков, Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР