На 9 май по повод Деня на Европа бюрото на

...
На 9 май по повод Деня на Европа бюрото на
Коментари Харесай

Европейско кино за Деня на Европа във Варна

На 9 май във връзка Деня на Европа бюрото на стратегия „ Творческа Европа МЕДИА “ в България взаимно с Фестивалния и конгресен център – Варна канят на европейско кино.

В рамките на самодейността ФКЦ - Варна ще покаже 4 европейски кино лентата.

От 13.00 часа:

ДЕЦАТА НА ДРУГИТЕ - Франция, 2022, 103 мин., Комедия, Драма

Режисьор: Ребека Злотовски

Сценарист: Ребека Злотовски

В функциите: Антония Буреси, Яме Кутюр, Виржини Ефира, Киара Мастрояни, Рошди Зем, Мирей Перие, Виктор Льофевр, Фредерик Уайзман и други
Рейчъл е на 40 години, няма деца. Тя обича живота си: учениците си в гимназията, приятелите си, някогашните си любовници, уроците си по китара. Влюбвайки се в Али, тя се привързва и към Лейла, неговата 4-годишна щерка. Прибира я от учебно заведение, обича я и се отнася с нея като със свое дете. Но да обичаш децата на другите, от време на време е рисковано.   НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

2022 Номинация „ Златен лъв “ за най-хубав филм от кинофестивала във Венеция

2022 Специално показване на кинофестивала в Торонто

От 15.00 часа:

МЛАДИ ЗАВИНАГИ - Франция, 2022, 126 мин., Драма, Комедия

Режисьор: Валерия Бруни Тедески

Сценаристи: Валерия Бруни Тедески, Ноеми Лвовски и Аньес дьо Саси

В функциите: Надя Терешкевич, Софиан Бенасер, Луи Гарел, Мича Лескот, Клара Брето, Ноам Едже, Васили Шнайдер

В края на 80-те години неколцина млади артисти са признати в влиятелната театрална школа, ръководена от именития режисьор Патрис Шеро. В шеметните години на своето съзряване те ще се научат да играят добре, да обичат, да живеят без задръжки и ще преживеят своята първа същинска житейска покруса.

Обичаната актриса Валерия Бруни Тедески има еднообразно сполучлива кариера както в италианското, по този начин и във френското кино. В своя пети филм като режисьор тя отдава респект на бурните си юношески години като студентка в елитната школа " Лез Амандиерс ", от която стартират пътя си много от значимите артисти във френския спектакъл и кино от нейното потомство: Ноеми Лвовски, Аньес Жауи, Венсан Перес, Мариан Деникур и други   НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

- Кан `21 - Конкурсна стратегия

От 17.30 часа:

ВАКЛУШ - България, 100 мин., 2023г., Документален

Режисьор:Николай Василев

Сценарий:Николай Василев, Лилия Ангелова, Таня Чешмеджиева

Оператор:Ивайло Кузов, Жоро Недялков, Николай Петров, Пламен Герасимов, Недялко Данов,Борислав Георгиев

Музика:Теодосий Спасов, Иван Шопов, Георги Цветков

Продуцент:Криейтив Снаб

„ Ваклуш “ – филм за живота и концепциите на една от най-енигматичните персони на България, сниман в продължение на 20 години.

Осъден на гибел, разгласен за „ зложелател на народа “, той надживява политическите лагери на комунизма. За него страданието не съществува, а злото е нееволюирало положително. Еретик за догматиците, Ваклуш пази правата на душата и учи, че индивидът е господ в развиване.

Когато несъгласията станат повече от знанията, има потребност от Просветление.   От 19.30 часа:

ЗАВРЪЩАНЕТО НА КАЗАНОВА - Италия, 2022, 103 мин., Драма

Режисьор: Габриеле Салваторес

Сценаристи: Умберто Контарейо, Сара Мозети и Габриеле Салваторес

В функциите: Тони Сервило, Сара Серайоко, Фабрицио Бентиволио, Бианка Панкони, Рикардо Гамба, Наталино Баласо

Лео Бернарди е сполучлив италиански режисьор. Достатъчно възрастен, с цел да е към края на кариерата си, той просто не може да се помири с бавния си залез. Той таман е приключил фотосите на последния си филм и е в дълбока меланхолия. Филмът е въодушевен от романа за Казанова, написан от австрийския публицист Артур Шницлер – воин, по този начин покрай самия режисьор, колкото даже самият той не подозира. Казанова на Шницлер е стар и славните му дни са отминали: той е изгубил очарованието си и привлекателността си за дамите, опустошен е и няма предпочитание повече да кръстосва из Европа. След дълго неявяване желае просто да се върне в родната си Венеция. Пътувайки натам той среща момиче на име Марколина. Тя разбужда още веднъж желанието му, изгубено с годините. В опита си да я съблазни Казанова доближава до трагично просветление: просто към този момент е стар.

Не е случайност, че Лео Бернарди взема решение да опише тази история тъкмо в този момент, в преломен миг от живота и кариерата си. Съдбата ще докара Казанова и неговия режисьор до заключителен конфликт...
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР