На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на

...
На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на Европа

На 9 май означаваме Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент.

На тази дата през 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита декларацията за обединяване в Европа и приканва за съюзяване на френските и западногерманските запаси и индустрия за произвеждане на въглища и стомана, с цел да се избегнат бъдещи военни спорове.

Декларацията слага основите на Европейския съюз.

Също през днешния ден Русия празнува Деня на успеха - края на Втората международна война. Празник, който в Западна Европа се отбелязва на 8 май. Разминаването се дължи на часовата разлика – късно вечерта на 8 май Уинстън Чърчил и Хари Труман афишират края на войната в Европа.

Датата ще бъде маркирана с редица събития и у нас.

От 9 ч. през днешния ден президентът Румен Радев ще взе участие в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войник в столицата във връзка 74 години от края на Втората международна война. Там ще бъде и съветският дипломат Анатолий Макаров, който оттова ще се насочи на шествие на Безсмъртния полк, което ще премине през центъра на София до Паметника на Съветската войска. Там в 10 ч. ще бъдат положени цветя и ще стартира концерт. След София съветският дипломат ще се включи в церемониите и в Пловдив.

В 10 ч. пред президентството президентът Радев ще участва на тържествена гала по издигането на знамето на Европейски Съюз във връзка Деня на Европа. На нея ще участват ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и депутати.

Вицепрезидентът Илияна Йотова провежда полемика на тематика " Европа " със студенти в Софийския университет.

В 10 в Информационния център на Министерство на защитата ще има обществена полемика на тематика „ Европейски разговор: Идеи за по-добра Европа ”, а половин час по-късно в Дома на киното ще бъде отворен информативен щанд, където ще бъдат раздавани материали за Европейски Съюз и ще може да бъде получена информация и препоръки за правата ни при пътешестване, извършване на покупки и отмора в границите на Общността.

Във Варна в 11 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя по случай Деня на Европа и ще има шествие, което ще тръгне в 11:45 ч. от от Паметника на Осми Приморски полк до постройката на общината. От 12 ч. ще стартира Тържествено издигане на флаговете по случай Деня на Европа.

Във Велико Търново ще има шествие на възпитаници по случай Деня на Европа, чието начало е планувано да 10:10 ч. Ритуалът по издигането на знамената пред общината е плануван за 10:30 ч.

Събития са планувани във още във Видин, Добрич, Карлово, Кюстендил, Смолян, Шумен, Ямбол.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР