На 9 февруари в ЕС се въвежда система за верификация

...
На 9 февруари в ЕС се въвежда система за верификация
Коментари Харесай

От февруари въвеждат код върху опаковките на лекарствата за борба с фалшификациите

На 9 февруари в Европейски Съюз се вкарва система за верификация на медикаментите, която ще подсигурява, че те не са подправени. Първоначално новата система ще важи единствено за медикаментите, отпускани по лекарско наставление. 

Върху опаковките производителят ще слага неповторим идентификационен код, който ще включва 2D матричен код, партиден номер, период на валидност и неповторим сериен номер.

Чрез този код ще може да се наблюдава пътя на медикамента от производителя до аптеката. 

Върху опаковките ще има и специфична лепенка, която ще подсигурява, че не са отваряни. В аптеката фармацевтите ще сканират кода с читател. След продажбата кодът се дезактивира, с цел да не може същата опаковка да се употребява още веднъж. 

За да се случи това, във всяка аптека ще би трябвало да има компютър и достъп до интернет, както и специфичен читател, който коства към 200 лв.. Аптеките няма да би трябвало да заплащат такса за включване към системата и за поддръжка. Между 300 и 500 аптеки у нас са обаче нямат компютър или достъп до интернет. 

Със специфични четци ще би трябвало да се снабдят и търговците с медикаменти, които ще би трябвало да верифицират медикаментите, в случай че не ги купуват от производител или негов представител.

От организацията твърдят, че макар нужните разноски за производителите и търговците за въвеждането на системата за верификация, това няма да докара до увеличение на цените на медикаментите или до изгубване на лекарства от пазара.

На верификация у нас подлежат към 180 млн. опаковки, като досега кодът е въведен на едвам 4% от тях - към 7 млн. опаковки, обясниха от Българската организация за верификация на медикаментите, като прецизираха, че се чака до края на годината последователно да се усилва броят на медикаментите с новия код.

" Целта на системата за верификация не е единствено да се пазят от подправени медикаменти българските пациенти, а също по този начин да се подсигурява сигурността на немските, холандските, белгийските пациенти и посредством " куфарна търговия " до тях да не
доближат изнесени от България медикаменти, да вземем за пример ", посочи ръководителят на Управителния съвет на организацията и изпълнителен шеф на АрФарМ Деян Денев.

У нас системата за верификация е почнала да работи пилотно през април предходната година, а през ноември е почнало свързването на всички аптеки. До момента поръчки с готовност за свързване са подали към 1500 аптеки и 50 търговци на медикаменти, като се чака броят им да продължи да се усилва. С най-голяма степен на подготвеност са болничните аптеки, обясниха от организацията. 

Преди дни фармацевти показаха недоволството си от въвеждането на новата система, така като не във всяка аптека има компютър и достъп до интернет. Те се притесняват още, че работата им ще се затрудни. Председателят на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов обаче успокои, че въвеждането на системата ще е гладко и първоначално по-скоро по изключение ще се постанова спомагателното сканиране на кода.

Въвеждането на новата система би трябвало да се извърши през тази година. За медикаментите, създадени преди 9 февруари обаче, няма условие да има подложен подобен неповторим код, тъй че те ще продължат да се продават до изчерпването на количествата или до приключването на периода им на валидност, което в общия случай е към 4-5 години. 

Системата за верификация ще проработи от февруари във всички страни в Европейски Съюз, като се изключи Белгия, Гърция и Италия, където към този момент работят такива системи на национално равнище. За тях ще важи 3-годишен гратисен интервал за включване към общата система. 

Швейцария е изявила предпочитание непринудено да се включи, въпреки че не е задължена, защото не е членка на Европейски Съюз. Англия също ще се включи, без значение от наближаващия Брекзит, като английските управляващи са изявили предпочитание в страната да продължи да се употребява системата за верификация и след излизането на страната от Европейски Съюз.

Система за верификация е въведена към този момент и в Турция, като след въвеждането са спестени 20% от обществените разноски за медикаменти, обясниха от Българската асоциация за верификация на медикаментите (БОВЛ).  

Една от главните цели ще е да се понижи вероятността за продажба на подправени медикаменти.

Според европейски отчет от октомври 2012 година подправените медикаменти в Европа са сред 1 и 4,4%. В разрастващите се страни този % е доста по-висок - сред 10 и 30%. Смята се, че подправени са и към 50% от продаваните в интернет медикаменти, обясниха от БОВЛ. 

В България няма добра система за мониторинг и на процедура няма такива данни за страната. 

Въвеждането на система за верификация на медикаментите става въз основата на призната през 2011 година европейска инструкция срещу подправените медикаменти, която у нас е транспонирана през 2012 година Все още не са признати обаче нужните спомагателни наредби, с които да стане ясно какви ще са глобите при неспазване на новите правила и кой ще ги постанова.  

До приемането на наредбите ще важат заложените в Закона за медикаментите наказания. По нова разпоредба обаче към този момент се работи, като се чака тя да бъде оповестена за публично разискване, посочи изпълнителния шеф на БОВЛ Илиана Паунова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР