На 9 февруари стартира единната европейска система за верификация на

...
На 9 февруари стартира единната европейска система за верификация на
Коментари Харесай

Как работи новата система срещу фалшиви лекарства

На 9 февруари започва единната европейска система за верификация на медикаментите. Идеята на новата система е да се спре разпространяването на подправени медикаменти. 
 Аптекари стачкуват с жълти жилетки поради новата система против подправени медикаменти  От февруари вкарват код върху опаковките на медикаментите за битка с фалшификациите
Навлизането на новата система обаче породи и доста въпроси и терзания измежду пациентите, а от Националната аптечна камара желаеха страната да заплати за въвеждането на системата и настояха за среща с управлението на здравното министерство, като заплашиха да спрат работа за ден.

У нас системата за верификация е почнала да работи пилотно през април предходната година, а през ноември е почнало свързването на всички аптеки.

От министерството към този момент увериха, че въвеждането на новата система няма да промени доста работата на аптеките, като показаха и че те ще имат 6 месеца за равномерен преход към системата за верификация, в границите на който няма да бъдат налагани наказания.   

Как работи новата система

Системата за верификация ще се отнася в началото единствено за медикаментите, които се отпускат по лекарско наставление. 

Върху опаковките производителят ще слага неповторим идентификационен код, който ще включва 2D матричен код, партиден номер, период на валидност и неповторим сериен номер. В аптеката фармацевтите сканират кода с читател. Така неповторимият код се подава в европейския хъб, който обгръща националните системи. При разпределяне на лекарството в аптеките кодът се дезактивира, с цел да не може същата опаковка да се употребява наново.

Чрез този код ще може да се наблюдава и пътят на медикамента от производителя до аптеката. Върху опаковките ще има и специфична лепенка, която ще подсигурява, че не са отваряни. 

За да се извърши сканирането, във всяка аптека би трябвало да има компютър и достъп до интернет, както и специфичен читател. 

В България има около 3600 аптеки, като 2400 от тях имат контракт със Здравната каса, което значи, че те към този момент работят с компютри и профилиран програмен продукт. Те ще би трябвало да купят единствено читател, който коства сред 180 и 200 лв..

Над 2000 от аптеките, които имат контракт с Касата, към този момент са свързани със системата, като броят им продължава да се усилва, оповестиха преди дни от Българската организация за верификация на медикаментите. 

Предполага се, че без компютър или достъп до интернет са сред 300 и 500 аптеки. От здравното министерство обаче изясняват, че фармацевтите са известени за въвеждането на новата система още от 2016 година

Верифицирането на опаковка с четеца лишава секунди. Въпреки това в публикуваните от министерството инструкции за новата система се предлага верификацията да става още при приемането на медикаментите, а не при продажбата им, с цел да се избегне закъснение. 

Има опция за верификация и през мобилен телефон, което обаче може да отнеме повече време. 

Все отново при започване на потреблението на системата се чака верификацията да се постанова по-скоро по изключение.

Освен че за момента верификацията с новата система ще важи единствено за медикаментите, отпускани по лекарско наставление, за медикаментите, създадени преди 9 февруари, няма условие да има подложен подобен неповторим код. Така продажбата им ще продължи до изчерпването на количествата или приключване на периода им на валидност.

В българската система към този момент има над 15 млн. опаковки медикаменти, предпазени с новия двуизмерен матричен код. 

Ще можем ли да купуваме медикаменти на блистер

Въвеждането на новата система няма да докара до огромни промени за пациентите. От Българската организация за верификация на медикаментите увериха, че новата система няма да води след себе си увеличение на цените на медикаментите. 

Няма причина и да спре практиката за продажба на медикаменти на блистер, каквито опасения се появиха. Фармацевтите ще сканират с четеца опаковката, преди да я отворят, след което могат да продават медикамента на блистер в случаите, в които това е позволено, както беше до момента. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР