На 9 февруари от 16.00 часа на сцената на Старозагорската

...
На 9 февруари от 16.00 часа на сцената на Старозагорската
Коментари Харесай

„Херцогинята на Чикаго” с премиера в Стара Загора

На 9 февруари от 16.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде показан вторият премиерен театър на оперетата „ Херцогинята на Чикаго ” от Имре Калман. Режисьор е проф. Румен Нейков. Това е една по-малко позна оперета на Имре Калман, основана по либретото на Юлиус Бремер и Алфред Грюнвалд. Преработката на текста е на проф. Румен Нейков, а преводът е негово съавторство с Мария Нейкова.

Диригент на постановката е Владимир Бошнаков, сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите – на Антония Попова. Вихрените танци в спектакъла са хореографски сложени от надарените актьори на балетната натрупа Пенка Димитрова и Биляна Чолакова.

В ролята на херцогинята Мери ще забележим Тереза Бракалова. В другите функции вземат участие изявените солисти: Милко Михайлов, Николай Моцов, Яница Нешева, Нели Нечева, Камелия Стойчева, Елена Петрова, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Иван Кабамитов, Теодор Петков, вземат участие още Игнат Желев, Петър Янкулов, Нина Димитрова, Пролет Пенчева, Илиян Вичев, Румен Какамъков, Милен Стойков и Велин Ингилизов и Борислав Георгиев от ДЮСОБ „ Маргаритки ”, хор, балет и оркестър на Държавна опера – Стара Загора.

„ Подготвяме една извънредно красива, мелодична, атрактивна режисура, която фенът ще заобича. „ Херцогинята на Чикаго ” не е от познатите творби на Калман, тъй като е сложна за вокално осъществяване творба. Това е третата и премиера в България и първа отвън столицата. Писана е през 1928 година, а тематиката е настояща и през днешния ден – нахлуването на американската просвета в Европа ”, споделя режисьорът проф. Румен Нейков.

Първото осъществяване на „ Херцогинята на Чикаго ” е на 6 април 1928 година, Театер ан дер Вийн, Виена, а първо осъществяване в България – през 1929 година в Кооперативен спектакъл

Действието се развива през 20-те години на 20 век, епохата на джаза и чарлстона, в Будапеща и в столицата на измисленото европейско кралство Силвария. Интригата в тази оперета се върти към богатата млада американка от Чикаго мис Мери Лойд. Тя се е обзаложила с нейните приятелки, че в Европа може всичко и всеки да купи с парите си. В това време във банкрутиралата европейска държавица Силвария принц Шандор Борис и неговите министри се пробват да отвлекат вниманието на сънародниците си, като приготвят кралска женитба. За задачата принцът престолонаследник би трябвало да подписа предбрачен контракт със своята другарка от детинство и също обедняла принцеса от Морения – Розмари, която в действителност не обича.

Виенският валс и чарлстонът, чардашът и фокстротът, американският прагматизъм и романтиката на аристократична Европа „ се сблъскват ” в оперетата „ Херцогинята на Чикаго ” от Имре Калман. Сблъсъкът е сред парите и любовта, която най-после побеждава – както е особено за жанра.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР